Lina Thomsgård

Lina Thomsgård är en svensk entreprenör och feminist, känd för att ha grundat organisationen Rättviseförmedlingen.

Från PR-konsult till Kulturproducent – Lina Thomsgård – En Kraft för Jämställdhet och Kultur

Lina Ingeborg Thomsgård, född den 3 maj 1978, har gjort en anmärkningsvärd resa från sina tidiga dagar som PR-konsult till att bli en framträdande kulturproducent, kolumnist och programledare. Med en stark drivkraft för jämställdhet, har Thomsgård etablerat sig som en inflytelserik personlighet inom svensk kultur och media.

Hennes arbete sträcker sig över diverse plattformar och initiativ, vilket har cementerat hennes roll som en förespråkare för förändring och inkludering.

 • Professionella roller
  • Grundare av Rättviseförmedlingen, en organisation som arbetar för att öka mångfalden och jämställdheten inom olika yrkesområden.
  • Programledare för radio och TV-program som belyser kulturella och samhälleliga frågor.
  • Kolumnist och skribent med fokus på jämställdhet och rättvisa.
 • Aktivism och påverkansarbete
  • Talar öppet om behovet av jämställd representation i media och kultursektorn.
  • Engagerar sig i kampanjer och initiativ som främjar lika rättigheter och möjligheter.
Födelsedatum Yrke Noterbara verk
3 maj 1978 Kulturproducent, kolumnist, programledare Rättviseförmedlingen, diverse radio- och TV-program

Grundare av Rättviseförmedlingen

År 2010 tog Lina Thomsgård ett stort kliv framåt för jämställdhet genom att starta Rättviseförmedlingen. Detta projekt blev snabbt en viktig plattform för att främja mångfald och jämlik representation inom olika yrkesområden. Thomsgård ledde organisationen fram till januari 2014, då hon överlämnade stafettpinnen till Seher Yilmaz, och fortsatte att engagera sig i andra projekt som delade hennes vision.

Engagemang i Musikindustrin

Thomsgård har inte bara varit en röst för jämställdhet inom näringslivet utan även i kreativa industrier. Efter sin tid på Forsman & Bodenfors, initierade hon projektet ”Skapelsen” för Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP). Målet var att belysa och arbeta för ökad mångfald och jämställdhet inom musikbranschen. Hennes passion för musik sträcker sig även till hennes arbete som grundare av PR-byrån FRAU, där hon har arbetat med artister som Robyn och Zhala.

En Röst i Media

Lina Thomsgård har även gjort sig känd som en skarp krönikör och programledare. Hennes regelbundna bidrag till tidningar som Fokus och Aftonbladet har erbjudit insiktsfulla perspektiv på samhällsfrågor. Dessutom, mellan 2015 och 2017, ledde hon det uppskattade TV-programmet Kobra på SVT, där hon utforskade olika kulturella fenomen.

En Annan Historia och Kvinnohistoriskt Arbete

I sin strävan att lyfta fram kvinnor i historien, tog Thomsgård initiativet att redigera antologin En annan historia, där 51 författare bidrog med texter om betydelsefulla kvinnor som förtjänar att erkännas. Vidare, som en av initiativtagarna till Stockholms Kvinnohistoriska museum, har hon bidragit till att säkerställa att kvinnors bidrag till samhället och historien får den uppmärksamhet de förtjänar.Lina Thomsgård är en svensk entreprenör och opinionsbildare, känd för att ha grundat organisationen Rättviseförmedlingen.

Podcasten ”Dumma Människor”

Utöver hennes arbete inom PR och kulturproduktion, är Thomsgård också medskapare till podcasten Dumma människor. Tillsammans med psykologen Björn Hedensjö, utforskar hon mänskligt beteende med en grund i psykologi och vetenskap. Podden har blivit populär för dess intressanta ämnen och underhållande presentation.

En Konkurrent i Spelvärlden

Thomsgård har även visat sin konkurrenskraftiga sida genom att delta i olika TV-program. I På spåret, tävlade hon tillsammans med artisten Jason Diakité och nådde semifinalen. Hennes deltagande i frågesporten Vem vet mest? och underhållningsprogrammet Alla mot Alla har också visat hennes breda kunskaper och snabbtänkthet. Liknande artikel Ted Gärdestad.

Personligt Liv och Familj

Utanför rampljuset lever Lina Thomsgård ett familjeliv med journalisten och radioproducenten Alex Dominici. Tillsammans har de en son, och deras gemensamma intressen inom media och kultur fortsätter att influera deras dagliga liv.

En DJ med Passion

Förutom sitt arbete inom media och kultur, är Thomsgård också en del av DJ-trion Chapel Hill Crew. Hennes musikaliska intressen och färdigheter som DJ kompletterar hennes mångsidiga karriär och visar på en djupgående passion för musik och underhållning. Läs även artikeln Jan Emanuel.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)