Tidiga År och Fackligt Engagemang

Stig Nils Åke Malm föddes den 4 mars 1942 i Sundbyberg och kom att bli en av de mest framträdande personligheterna inom den svenska fackföreningsrörelsen. Hans karriär inom fackföreningen tog sin början i unga år, då han som 16-åring började arbeta på Arenco.

Efter att ha utbildat sig till instrumentmakare vid yrkesskolan år 1958, tog hans fackliga engagemang fart.

Malm klättrade snabbt inom fackförbundet och blev snart en viktig röst för arbetarna i Sverige.

Stig Malm – En Profil inom Svensk Fackföreningsrörelse

 • Utbildning
  • Instrumentmakare vid yrkesskolan (1958)
 • Arbetsliv
  • Började arbeta på Arenco som 16-åring
 • Fackligt engagemang
  • Snabb karriär inom fackförbundet
  • Blev en ledande röst för arbetarrörelsen
Födelsedatum Yrke Fackligt Engagemang Startår på Arenco
4 mars 1942 Instrumentmakare Framträdande i fackföreningsrörelsen 1958

Från Verkstadsklubb till LO:s Ordförande

Malm gjorde en imponerande resa inom den fackliga världen. Efter att ha startat sin bana vid Arencos verkstadsklubb, tog han steg efter steg mot toppen. År 1967 blev han förhandlingsombudsman för Svenska metallindustriarbetarefacket. Hans ledarskapsförmåga och engagemang för arbetarrörelsen ledde honom till positionen som andre vice ordförande 1979, och så småningom till den prestigefyllda rollen som LO:s ordförande 1983, en position han innehade i ett decennium.

”Fittstim” och Rosornas Krig

Stig Malm blev omtalad för mer än sitt fackliga arbete. Han gjorde ordet ”fittstim” vida känt efter att ha återberättat en anekdot som involverade en taxichaufför. Trots den kritik han fick för användningen av ordet, togs det senare upp av feminister och blev namnet på en antologi. Malm spelade också en central roll i det så kallade ”rosornas krig” under 1980- och 1990-talets början, där han representerade vänsterflanken i en intern maktstrid inom Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Avsked från LO och Livet Efteråt

Malm avgick från sin tjänst som LO:s ordförande den 3 december 1993. Hans avgång kom efter att han blivit kritiserad för att ha godkänt generösa fallskärmsavtal som styrelseledamot. Året därpå publicerade han sin memoarbok ”13 år”, där han reflekterade över sin tid inom fackföreningsrörelsen. Efter sin tid på LO fortsatte Malm att vara aktiv, bland annat som styrelseordförande för Svensk Bilprovning och som kommunpolitiker i Solna kommun. Läs artikeln om ämnet Miriam Bryant här.

Media och Kulturella Framträdanden

Malm var inte bara en fackföreningsman utan också en personlighet som var närvarande i medierna. Han satt i SVT-programmet Gomorron Sveriges nyhetspanel i hela 16 år, vilket gav honom en plattform att diskutera och påverka den offentliga debatten. År 2004 deltog han även i det populära TV-programmet ”På spåret”, vilket visade en annan sida av den tidigare fackförbundsordföranden.Stig Malm var en inflytelserik svensk fackföreningsledare som tidigare ledde LO, Landsorganisationen i Sverige.

Bortgång och Eftermäle

Stig Malm avled den 5 mars 2021 i sviterna av covid-19. Hans bortgång markerade slutet på en era inom den svenska fackföreningsrörelsen. Malms inflytande och hans bidrag till arbetarrörelsens utveckling i Sverige kommer att minnas länge. Han är begravd på Solna kyrkogård, där hans minne lever vidare. Läs mer om Petra Mede här.