Tommy Nilsson – Sveriges Rock- och Popballadernas Röst

Erik Tommy Nilsson, född i Solna, har en brokig och framgångsrik karriär som sträcker sig över flera decennier. Han började sin bana i rockbandet Horizont och fick snart ett skivkontrakt i Frankrike där han uppnådde stora framgångar.

Med en blandning av disco, rock och ballader, etablerade han sig som en mångsidig artist.

Efter år av pendlande mellan Frankrike och New York, beslutade Nilsson att återvända till Sverige för att fortsätta sin karriär.

 • Karriärens början
  • Startade i bandet Horizont
  • Fick skivkontrakt i Frankrike
 • Internationell framgång
  • Stora framgångar i Frankrike
  • Pendlande karriär mellan New York och Frankrike
 • Återkomst till Sverige
  • Återvände för att fortsätta musikkarriären
  • Etablerade sig som en mångsidig artist med disco, rock och ballader
År Händelse
1980-talet Startade karriären i bandet Horizont
1980-talet Skivkontrakt och framgångar i Frankrike
1990-talet Återvände till Sverige för att fortsätta karriären

Äventyret med Easy Action

År 1985 blev Tommy Nilsson en del av Easy Action, där han efterträdde Zinny Zan som bandets frontman. Under denna period var han även nära att bli sångare i det välkända bandet Toto, men på grund av missade kontakter gick den möjligheten honom ur händerna. Med Easy Action släppte Nilsson albumet ”That Makes One” innan bandet upplöstes och han satsade på en solokarriär.

Genombrottet som Soloartist

Tommy Nilssons solokarriär tog fart med duetten ”Allt som jag känner” tillsammans med Tone Norum. Låten blev en stor hit och ledde till att han vann Rockbjörnen som bästa manliga artist. Hans framgångar fortsatte med vinsten i Melodifestivalen 1989 med låten ”En dag”, vilken även tog honom till Eurovision Song Contest.

90-talets Topplistor och Krogshower

Under 1990-talet fortsatte Nilsson att dominera de svenska topplistorna. Hans låt ”Dina färger var blå” blev vida känd genom en reklamfilm för Pripps. År 1994 nådde han ytterligare en milstolpe när ”Öppna din dörr” utsågs till Årets låt på Svensktoppen. Tommy Nilsson gjorde även en krogshow på Hamburger Börs tillsammans med Mary Wilson, vilket visar på hans mångsidighet som artist. Läs mer om Kelly Gale här.

Från Melodifestivalen till Teater

År 2000 tog Nilsson steget in i teatervärlden med musikalen ”Trollkarlen från Oz”. Han återvände till Melodifestivalen 2007 med låten ”Jag tror på människan”, men trots en finalplats i Globen, slutade bidraget sist. Tommy Nilsson har även visat sin talang som skådespelare i uppsättningen av Sound of Music på Göta Lejon.

TV-framträdanden och Reality-Shows

Tommy Nilsson har varit en flitig gäst i svensk TV och har medverkat i program som Copycat Singers och Så mycket bättre. Dessa framträdanden har bidragit till att hålla honom aktuell och älskad av en bred publik.

Återförening med Easy Action

Efter många år som soloartist återförenades Tommy Nilsson med Easy Action för en spelning på Sweden Rock Festival 2019. Återföreningen visade att Nilssons röst och scennärvaro fortfarande är starka och uppskattade av rockpubliken. Läs artikeln om ämnet Harry Potter här.

Privatliv och Familj

Tommy Nilsson har haft en komplex familjebakgrund och är ett skilsmässobarn. Han växte upp med sin mor och en styvfar som han trodde var hans riktiga far. Nilsson har flera halvsyskon och har genom åren upptäckt okända familjeband. Han har tidigare varit gift med Malin Berghagen och har två barn med henne. Sedan 2008 är han sambo med musikalartisten Linda Olsson, med vilken han har två barn.Tommy Nilsson är en svensk sångare känd för sin hit

En Fortsatt Älskad Artist

Tommy Nilssons karriär och livshistoria är en berättelse om musikalisk framgång, personlig motgång och en outtröttlig passion för musik. Hans bidrag till den svenska musikscenen och hans förmåga att röra vid människors hjärtan med sina ballader gör honom till en av Sveriges mest älskade artister.