Tidiga år och familjebakgrund

Sven Alarik Melander, född den 30 oktober 1947 i Malmö, var en person med många talanger. Han växte upp i en arbetarklassfamilj tillsammans med sin äldre bror och sina föräldrar, Alrik och Alice Melander.

Sven Melander hade en passion för sport och var en del av det segrande SDS-pucken juniorlag i ishockey, där han spelade tillsammans med framtida fotbollsstjärnorna Roy Andersson och Staffan Tapper.

Sven Melander – En mångsidig underhållare

Sven Melander var känd för sin mångsidighet som underhållare. Han var inte bara en framgångsrik ishockeyspelare i sin ungdom, utan också en begåvad skådespelare, komiker och programledare. Hans karriär spände över flera decennier och han blev en folkkär figur i svensk underhållning.

 • Karriärhöjdpunkter
  • Skådespelare i populära TV-serier och filmer
  • Komiker med en unik humoristisk stil
  • Programledare för välkända TV-program
 • Privatliv
  • Uppvuxen i en arbetarklassfamilj i Malmö
  • Idrottsintresserad med framgångar i ishockey
  • Relationer och familjeliv
Födelsedatum Födelseort Känd för
30 oktober 1947 Malmö Mångsidig underhållare

Utbildning och journalistkarriär

Efter att ha utbildat sig till byggnadsingenjör, valde Melander att följa sin passion för skrivande och påbörjade studier vid Journalisthögskolan i Göteborg. Hans journalistkarriär tog fart med en sommarpraktik på Expressen och ledde till en fast anställning på Aftonbladet. Melander hade även en period som redaktionssekreterare på Radio Stockholm och arbetade för Sveriges Televisions Kvällsöppet.

Genombrott som underhållare

Melanders karriär som underhållare började med rollen som Berra i Lasse Åbergs film Sällskapsresan. Han fortsatte att skapa humor genom manus och sketcher i TV-serien Häpnadsväktarna och Vitsuellt tillsammans med Åke Cato. Dessa framträdanden etablerade honom som en respekterad figur inom svensk humor.
Sven Melander var en älskad svensk skådespelare och programledare, känd för sin humor och varma personlighet.

Programledare för populära TV-serier

Som programledare för Nöjesmaskinen och senare Nöjesmassakern, blev Melander en älskad del av svenskarnas TV-tittande. Dessa program innehöll ikoniska inslag som Ballongdansen och Pingvinerna, och introducerade karaktärer som Werner och Werner och trollet Rulle. Hans arbete inom TV fortsatte som chef för Kanal 1:s nöjesredaktion på Sveriges Television.

Från humor till programledare för Snacka om nyheter

Melander var inte bara känd för sin humor, utan också för sitt programledarskap för Snacka om nyheter. Han tog över rollen efter Stellan Sundahl och blev en fast punkt i programmet under åren 2000–2003. Melander var även programledare för andra serier och deltog i tävlingar som På spåret.

Teater och priser

Melanders talang sträckte sig även till teaterscenen där han gjorde farser tillsammans med Eva Rydberg. Han mottog flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive Edvardpriset och titeln Årets skåning. År 2019 belönades han med årets hederspris i Kristallen för sitt bidrag till svensk underhållning.
Läs även artikeln Felix Sandman.

Bortgång och eftermäle

Sven Melander avled den 31 mars 2022 och lämnade efter sig ett stort arv inom svensk underhållning. Hans förmåga att engagera och roa publiken med sin skarpa humor och varma personlighet kommer att minnas länge. Han var en mångsidig artist som med sitt breda register kunde röra sig mellan olika genrer och format, alltid med en unik förmåga att fånga publikens hjärtan.
Här finns en liknande artikel på samma tema: David Bowie.