Från Balettdansös till Komiker – Petra Mede

Petra Maria Mede, känd för sin vassa humor och karismatiska närvaro, har en bakgrund som många kanske inte förknippar med komik. Född den 7 mars 1970, tog hennes första professionella steg form genom dansen.

Efter att ha utbildat sig till balettdansare på Balettakademien, drabbades Mede av en svår ryggskada vid 20 års ålder, vilket tvingade henne att överge danskarriären. Efter en lång period av sjukskrivning tog hon sig an studier och blev stockholmsguide, men det var som komiker hon skulle finna sin sanna kallelse.

 • Utbildning:
  • Balettakademien
 • Karriär:
  • Balettdansös
  • Stockholmsguide
  • Komiker
 • Personliga utmaningar:
  • Ryggskada vid 20 års ålder
Födelsedatum 7 mars 1970
Utbildning Balettakademien
Yrkesvägar Balettdansös, Stockholmsguide, Komiker
Noterbar händelse Ryggskada som ledde till karriärbyte

Uppväxt och Familjebakgrund

Uppvuxen i Partille utanför Göteborg, är Petra dotter till Klas och Ulla Mede. Hon har en syster vid namn Anne. Idag är Petra bosatt i Bromma, Stockholm, där hon lever med sin familj. Hon har även en akademisk bakgrund med en filosofie kandidatexamen i franska, vilket visar på hennes mångsidighet utanför scenen.

Genombrottet som Komiker

Medes karriär inom humor tog fart efter en framgångsrik amatörtävling i ståuppkomik under våren 2005. Hennes talang gick inte obemärkt förbi, och snart kammade hon hem titlar som bästa nykomling och årets kvinnliga komiker. Hennes medverkan i TV-program som Morgonsoffan och Parlamentet cementerade hennes status som en av Sveriges främsta komiker.Petra Mede är en svensk komiker och programledare som blev internationellt känd efter att ha lett Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

Programledare och TV-personlighet

Utöver ståuppkomik har Petra Mede blivit ett välkänt ansikte som programledare för diverse evenemang och TV-program. Hon har lett QX Gaygala, Guldbaggegalan och inte minst Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hennes förmåga att engagera och underhålla en publik har gjort henne till ett återkommande val för stora direktsända program.

Internationellt Erkännande

Medes talang och utstrålning har även nått utanför Sveriges gränser. Hon var med och ledde Eurovision Song Contest 2013 i Malmö och återkom som värd 2016 i Stockholm, tillsammans med Måns Zelmerlöw. Hennes internationella uppmärksamhet fortsatte då hon tillsammans med Graham Norton ledde en Eurovision-gala i London, firandes tävlingens 60-årsjubileum. Läs artikeln om ämnet Miriam Bryant här.

Författarskap och Personliga Projekt

Petra Mede har även visat sin skicklighet som författare. Hon har gett ut böcker som ”Mer självkänsla än du kan hantera” och den självbiografiska ”Skam och högmod i Sävedalen”. Genom sina skrifter ger hon läsarna en inblick i hennes personliga resa och reflektioner kring livet som offentlig person.

Familjeliv och Privatliv

Trots en hektisk karriär har Petra Mede också tid för familjeliv. Hon är mamma till två döttrar, varav den yngsta föddes 2022. Petra har tagit på sig moderskapet med samma grace som hon tar sig an scenen, och hon har delat med sig av sina erfarenheter som ensamstående mamma i sina böcker. Här finns en artikel på samma tema: Lady Gaga.

En Fortsatt Lysande Karriär

Med en karriär som fortsätter att blomstra, står det klart att Petra Mede är en av Sveriges mest älskade underhållare. Med en förmåga att skifta mellan olika roller inom underhållningsindustrin, från dansare till komiker, och från programledare till författare, har hon bevisat att hon är en scenkonstnär av sällsynt mångfald och talang.