Cornelia Jakobs

Cornelia Jakobs imponerade med sin själfulla röst i Eurovision 2022, representerande Sverige.

Cornelia Jakobs – Från Melodifestivalens Stjärna till Eurovisionssuccé

Cornelia Jakobs, född som Anna Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, har en musikalisk arv som sträcker sig djupt in i den svenska popkulturen. Född den 9 mars 1992 i Nacka, är hon dotter till rockmusikern Jakob Samuel från gruppen The Poodles och designern Fia Lönnborn.

Hennes musikaliska talang har rotat sig i en familj där konst och kreativitet alltid har varit närvarande.Med en far som är en etablerad musiker och en mor som är en kreativ designer, var det nästan ödesbestämt att Cornelia skulle följa en konstnärlig bana.

  • Musikalisk bakgrund
    • Född i en musikers och designers familj
    • Influenser från den svenska popkulturen
    • En naturlig utveckling mot en konstnärlig karriär
Namn Födelsedatum Yrke Känd För
Cornelia Jakobs 9 mars 1992 Sångerska Melodifestivalen, Eurovision

Utbildning och Tidig Karriär

Cornelia Jakobs musikaliska resa har varit både omfattande och imponerande. Hon har studerat på Kulturama och fortsatt sin utbildning på Rytmus musikgymnasium i Stockholm, där hon utvecklade sina färdigheter mellan 2008 och 2011. Hennes engagemang i popgruppen Stockholm Syndrome, tidigare känd som Love Generation, markerade hennes första steg in i den svenska popscenen och Melodifestivalens värld.

Från Idol till Melodifestivalen

År 2008 försökte Cornelia Jakobs att göra ett avtryck i den svenska musikscenen genom att delta i Idol, men gick inte vidare. Trots detta bakslag lät hon inte drömmarna suddas ut. Istället fortsatte hon att finslipa sitt hantverk och återvände till Melodifestivalen-scenen, denna gång som låtskrivare till låten ”Best of Me” som framfördes av Efraim Leo under 2021.

Genombrottet med ”Hold Me Closer”

Melodifestivalen 2022 blev året då Cornelia Jakobs tog Sverige med storm som soloartist. Med låten ”Hold Me Closer”, som hon skrev tillsammans med Isa Molin och David Zandén, charmade hon både publik och jury. Hon vann den första deltävlingen med flest tittarröster och tog sig direkt till finalen där hon triumferade med sammanlagt 146 poäng.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Roger Akelius.

Eurovision Song Contest 2022

Efter sin seger i Melodifestivalen fick Cornelia Jakobs äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022 i Turin. Hennes framträdande i den andra semifinalen var en succé, och hon gick vidare till finalen där hon slutade på en imponerande fjärde plats med 438 poäng. Hennes framgångar begränsades inte endast till scenen; hon mottog även det prestigefyllda Composer Award-priset i Marcel Bezençon Award.
Cornelia Jakobs imponerade med sin passionerade framträdande i Eurovision 2022, representerande Sverige.

Utmärkelser och Priser

Cornelia Jakobs erkänns inte bara för hennes förmåga att framföra gripande musik, utan också för hennes skicklighet som låtskrivare. Composer Award-priset under Eurovision är ett bevis på hennes talang och hennes förmåga att skapa musik som berör människor över hela Europa.

Senaste Framträdanden

Under 2023 fortsätter Cornelia Jakobs att vara en aktiv del av den svenska musikscenen. Hon deltog i SVT:s underhållningsprogram Songland, vilket ytterligare cementerar hennes status som en av Sveriges mest älskade nutida musikartister.
Liknande artikel Charlotte Kalla.

En Framtid i Musikens Tecken

Med en sådan framgångsrik karriär bakom sig och en ljus framtid framför sig, är Cornelia Jakobs en artist att hålla ögonen på. Hennes musikaliska resa fortsätter att inspirera och engagera, och det är med spänning vi väntar på att se vad nästa kapitel i hennes karriär kommer att innebära.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)