Minnesord om Jon Skolmen – En hyllad Underhållare

Jon Skolmen, född 1 november 1940 i Mjøndalen i Buskerud, tog sina första steg i underhållningsbranschen när han anställdes av NRK 1963. Där började han sin bana med att ansvara för produktionen av barnprogram.

Med tiden breddade han sitt arbete till att omfatta underhållningsprogram för vuxna, vilket banade väg för en framgångsrik karriär inom både norsk och svensk TV.

  • Karriärstart i NRK
    • Anställdes 1963
    • Ansvarig för barnprogram
    • Utökade senare till program för vuxna
Födelsedatum Födelseort Anställningsår vid NRK
1 november 1940 Mjøndalen, Buskerud 1963

Internationella Utmärkelser

1973 vann Skolmen ett specialpris i Montreux för ”World-to-World Show”. Ytterligare erkännande kom 1977 när han tillsammans med Trond Kirkvaag erövrade Guldrosen, Presspriset och Chaplinpriset med humorprogrammet ”The Nor-way to broadcasting”, som på ett humoristiskt vis skildrade norsk TV-historia. Dessa priser markerade Skolmens internationella genombrott och hans bidrag till underhållningsindustrin.

Revyscenen och Svenska Framträdanden

Skolmen hade en stor passion för revy, och han uppträdde flitigt med gruppen Dizzie Tunes i både Norge och Sverige. Hans karisma och komiska tajming gjorde honom till en älskad figur på scenen. I Sverige blev han ett välkänt ansikte genom sina medverkan i barnprogram, inklusive julkalendern ”Julius Julskötare” 1978.

Ole Bramserud – En Oförglömlig Roll

I Sverige är Jon Skolmen kanske mest förknippad med rollen som Ole Bramserud i Lasse Åbergs filmserie ”Sällskapsresan”. Denna karaktär, som han porträtterade med stor humor och värme, blev en del av den svenska populärkulturen och gjorde Skolmen till en folkkär skådespelare över hela Norden.
För mer mer information besök ##domain##.

TV-Succéer och Senare Års Verksamhet

Skolmen fortsatte att engagera den svenska publiken genom TV-succéer som ”Nöjesmaskinen” 1982 och ”Nöjesmassakern” 1985. Han fortsatte att vara aktiv inom film och TV långt in på 2000-talet, med medverkan i filmer såsom ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” 2009.

Familjeband och Skådespelararvet

Jon Skolmen var inte bara en begåvad underhållare, utan också en del av en familj med starka band till skådespeleriet. Han var morbror till skådespelaren Hege Schøyen, som även var hans motspelare i filmen ”Den ofrivillige golfaren”. Deras gemensamma framträdanden på filmduken är ett bevis på den talang som flödade inom familjen.
Jon Skolmen var en norsk skådespelare och komiker, älskad för sin humor och minnesvärd i filmer som

Jon Skolmens Bortgång

28 mars 2019 avled Jon Skolmen i Oslo, efter en tids sjukdom. Hans bortgång lämnade ett stort tomrum efter sig i de nordiska underhållningsindustrierna. Skolmen kommer att minnas för sitt stora bidrag till TV, film och scen, samt för de många skratt han framkallade hos publiken under sin långa och framgångsrika karriär.

Eftermäle och Hyllningar

Efter sin död har Jon Skolmen hyllats av kollegor och fans för sitt arbete och för den glädje han spridit genom sitt arbete. Hans insatser har haft en varaktig inverkan på den skandinaviska kulturen och han kommer att fortsätta att uppskattas av framtida generationer.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här William Spetz.