Elvis Presley – The King of Rock ’n’ Roll

Elvis Aaron Presley, född den 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi, och död den 16 augusti 1977 i Memphis, Tennessee, var en ikonisk amerikansk rocksångare, musiker och skådespelare. Känd som ”The King”, revolutionerade Presley musikvärlden med sin unika röst och scenframträdanden.

Hans bidrag till rock’n’roll-genren gjorde honom till en av de mest framträdande underhållarna under 1900-talet. Med över 1 miljard sålda skivor världen över är Elvis Presley den artist som sålt mest genom tiderna.

 • Revolutionerande Stil
  • Unik kombination av country, blues och R&B
  • Scenframträdanden som bröt mot dåtidens normer
 • Skivframgångar
  • Över 1 miljard sålda skivor globalt
  • Flertalet guld-, platina- och multi-platina skivor
 • Filmkarriär
  • Medverkade i över 30 filmer
  • Utökade sin berömmelse genom filmframträdanden
Födelsedatum Födelseort Dödsdatum Dödsort
8 januari 1935 Tupelo, Mississippi 16 augusti 1977 Memphis, Tennessee
Genre Rock ’n’ Roll, Country, R&B
Antal sålda skivor Över 1 miljard världen över

Utmärkelser och Arv

Elvis Presley valdes in i Rock and Roll Hall of Fame under det första intagningsåret 1986. När musiktidskriften Rolling Stone rankade de 100 bästa artisterna genom tiderna, kom han på tredje plats efter The Beatles och Bob Dylan. Q Magazine har utnämnt Presley till den bästa sångaren genom tiderna, vilket ytterligare cementerar hans plats i musikhistorien.

Odödliga Hits

Bland Presleys mest kända sånger märks klassiker som ”All Shook Up”, ”Hound Dog”, ”Heartbreak Hotel”, och ”Jailhouse Rock”. Varje låt visar upp hans förmåga att blanda genrer och skapa tidlösa hits som fortsätter att inspirera generationer av musikälskare.

Filmkarriären

I november 1956 filmdebuterade Elvis Presley i ”Duell i Texas”. Han kom att medverka i totalt trettio spelfilmer fram till 1969, och blev en lika stor filmstjärna som musikikon. Hans filmer bidrog till att ytterligare sprida hans musik och charm till en bredare publik.

Tidiga År och Familj

Elvis föddes som enda barn till Vernon och Gladys Presley. Hans tvillingbror, Jesse Garon, var död vid födseln. Familjen Presley var mycket religiös, och Elvis sjöng ofta i gospelkör. Trots att han önskade sig en cykel eller ett gevär när han fyllde 11 år, fick han en gitarr som skulle komma att förändra hans och hela världens musikscen.
Denna artikel är även relevant för ämnet Sven Melander.

De Första Stegen mot Berömmelse

Som ung arbetade Elvis som lastbilschaufför och studerade till elektriker. Hans musikkarriär tog fart när han spelade in sina första låtar hos Memphis Recording Service, senare känt som Sun Records. Med sin unika röst och stil fångade han snabbt uppmärksamheten hos skivbolagets ägare, Sam Phillips.

Genombrottet med Sun Records

Efter att ha återvänt till Sun Studios 1954, släpptes singeln ”That’s All Right” som snabbt gjorde Elvis till en sensation i sydstaterna. Han upptäcktes av manager Tom Parker och skrev senare på för RCA Victor, vilket ledde till hans första stora hit ”Heartbreak Hotel” och en rad framgångsrika TV-framträdanden.

Militärtjänstgöring och Senare Liv

År 1958 blev Presley inkallad för militärtjänstgöring i USA:s armé, en period som skulle visa sig vara en omvälvande tid i hans liv. Efter militärtjänsten fortsatte han sin karriär men kämpade med personliga problem och hälsan, vilket ledde till hans för tidiga bortgång.
Här finns en artikel på samma tema: Bojan Djordjic.

Elvis Presleys Oåterkalleliga Inflytande

Elvis Presleys inflytande på musik och kultur kan inte överskattas. Hans arv lever kvar genom hans musik, filmer och den inspiration han ger till nya artister. Han var inte bara en pionjär inom rock’n’roll utan också en symbol för den amerikanska drömmen och en person som förändrade världen med sin konst.
Elvis Presley, känd som