Tidiga År och Familjebakgrund

Bojan Djordjic, född i Belgrad den 6 februari 1982, växte upp i en fotbollsfamilj där hans far Ranko Djordjic spelade för IFK Norrköping. Efter en period i Norrköping flyttade familjen tillbaka till Sarajevo innan de slutligen bosatte sig i Stockholm.

Djordjic började sin karriär i IF Brommapojkarna och gjorde debut i A-laget som 15-åring, vilket gjorde honom till den yngsta spelaren någonsin i Division 1.

Bojan Djordjic – Från Belgrad till Fotbollsplaner Världen Över

Bojan Djordjic är en före detta professionell fotbollsspelare som har haft en omväxlande karriär på fotbollsplaner världen över. Han har spelat för en mängd olika klubbar och lämnat avtryck i varje lag han representerat.

 • Karriärstart
  • Började spela fotboll i IF Brommapojkarna
  • Yngsta spelaren i Division 1 vid debut
 • Internationell karriär
  • Spelade för klubbar i flera olika länder
  • Representerade sitt hemland på ungdomsnivå
 • Meriter
  • Vunnit nationella mästerskap
  • Utmärkelser för individuella prestationer
Födelsedatum 6 februari 1982
Födelseort Belgrad, Serbien
Första Klubb IF Brommapojkarna
Fars Namn Ranko Djordjic
Professionell Debut 15 år, i Division 1

Genombrottet hos Manchester United

Den 16 februari 1999 tog Djordjic steget utomlands och anslöt sig till Manchester United som ungdomsproffs. Under sin första säsong i klubben spelade han mestadels för U19-laget och belönades med Jimmy Murphy Award som årets unga spelare. Hans tid i Manchester inkluderade en Premier League-match och en start i ligacupen mot Arsenal på Highbury.

Lån och Framgångar i Europa

Djordjic tillbringade tid på lån från Manchester United till bland annat Sheffield Wednesday, Aarhus och Röda Stjärnan, där han vann både ligan och cupen. Hans enda mål för Röda Stjärnan kom i UEFA-cupen, vilket visar på hans förmåga att prestera även på den europeiska scenen.

Kort Tid i Skotska Rangers

I januari 2005 skrev Djordjic på för Rangers och debuterade i det berömda Old Firm-derbyt mot Celtic. Trots en lovande start plagades han av en muskelskada och spelade endast fyra matcher för klubben, men var en del av truppen som vann både ligan och ligacupen.

Perioden i Plymouth Argyle

Efter tiden i Rangers gick Djordjic vidare till Plymouth Argyle där han hade en berg-och-dalbana av framgångar och motgångar. Han började starkt men hamnade snart på transferlistan, kämpade sig tillbaka och gjorde tre mål på tre matcher innan en skada störde hans framfart. Till slut kom han och klubben överens om att bryta kontraktet.
Bojan Djordjic, före detta mittfältare i Manchester United, är känd för sin tid i AIK och som fotbollsexpert i Sverige.

AIK och Svenska Framgångar

Den 13 november 2007 tog Djordjic steget tillbaka till Sverige och skrev på för AIK. Med AIK uppnådde han stor framgång och vann dubbeln 2009, vilket var klubbens första i historien. Han gjorde sitt enda mål för AIK i Svenska Cupen mot IFK Norrköping.
Denna artikel är även relevant för ämnet Sven Melander.

Äventyr i Ungern och Ungerska Mästare

Djordjic flyttade sedan till Ungern för att spela med Videoton FC. Trots begränsad speltid var han med i laget som blev ungerska ligamästare. Efter ett år valde han att bryta kontraktet och fortsatte sin karriär i England med Blackpool FC.
Här finns en liknande artikel på samma tema: David Bowie.

Konflikter och Avslutning i Blackpool

I Blackpool upplevde Djordjic en utmanande tid utan mycket speltid och ytterligare en konflikt med tränaren Ian Holloway. Detta ledde till att han och klubben gick skilda vägar i januari 2012.
Bojan Djordjic, före detta mittfältare i Manchester United, är känd för sin tid i AIK och som fotbollsexpert i Sverige.

Sista Spelåren och Livet Efter Fotbollen

Efter att ha lämnat Blackpool skrev Djordjic på för Royal Antwerp FC. Hans karriär som aktiv fotbollsspelare avslutades inte länge därefter, och han gick över till en karriär som sportkommentator, där han idag är en välkänd profil för Viasat.

Bojan Djordjics Arv

Bojan Djordjic kommer ihåg som en spelare som hade en lysande start på sin karriär och som genomgick flera upp- och nedgångar på fotbollsplanen. Han har lämnat ett bestående intryck i de klubbar han representerat och fortsätter att påverka fotbollsvärlden genom sitt arbete som kommentator.