Tidiga År och Familjebakgrund

Född den 26 december 1972 i Lidingö, har Karin af Klintberg en intressant familjebakgrund som har präglat hennes yrkesbana. Hon är dotter till den kände folklivsforskaren Bengt af Klintberg och Katarina af Klintberg, en av grundarna till det välkända barnklädesmärket Polarn O.

Pyret.Dessutom är hon äldre syster till chefredaktören Elin af Klintberg och brorsdotter till den berömda Clownen Manne (Manne af Klintberg) samt formgivaren Gunila Axén.Denna kreativa och kulturellt engagerade familj har utan tvekan haft ett inflytande på Karins karriär inom media och kultur.

Karin af Klintberg – En mångsidig mediafigur

 • Utbildning:
  • Journalistutbildning vid Poppius journalistskola
  • Studier i etnologi vid Stockholms universitet
 • Karriär:
  • Programledare för TV-program som ”Landet Brunsås” och ”Historieätarna”
  • Producent för dokumentärserier och kulturprogram
 • Utmärkelser:
  • Kristallen för ”Årets kvinnliga programledare” för ”Historieätarna”
  • Guldbaggen för ”Bästa dokumentärfilm” för ”Palme”
Fakta Information
Födelsedatum 26 december 1972
Födelseort Lidingö
Föräldrar Bengt af Klintberg och Katarina af Klintberg
Syskon Elin af Klintberg
Noterbara släktingar Manne af Klintberg (Clownen Manne), Gunila Axén
Yrke Programledare, producent
Utmärkelser Kristallen, Guldbaggen

Utbildning och Tidig Karriär

Karin af Klintbergs resa i medievärlden började med en gedigen utbildning på Dramatiska institutet i Stockholm. Efter att ha avslutat sina studier tog hon sina första steg som programledare i Nattöppet på TV4 under mitten av 1990-talet. Denna tidiga erfarenhet gav henne en stark grund att stå på för framtida projekt inom television och film.

Journalistiska Framgångar

Karin har en imponerande meritlista som journalist och producent. Hon har producerat framstående program som REA, Värsta språket, Kobra, och Landet brunsås. För sitt arbete med Värsta språket, tillsammans med Fredrik Lindström, belönades hon med Stora journalistpriset 2003 i kategorin Årets förnyare, vilket cementerade hennes plats som en inflytelserik figur inom svensk media.

Prisbelönta Dokumentärer

Utöver sin journalistik har Karin af Klintberg också gjort sig känd som regissör och manusförfattare. Hon är bland annat känd för dokumentären Ebbe the movie, som hon skapade tillsammans med Jane Magnusson. Filmen utforskar den komplexa figuren Ebbe Carlsson och den omtalade Ebbe Carlsson-affären. För denna dokumentär mottog hon en Guldbagge för bästa dokumentärfilm vid Guldbaggegalan 2010, samt ytterligare ett Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Läs artikeln om ämnet Shima Niavarani här.

Julens Magi och TV-succéer

af Klintberg har även satt sin prägel på den svenska julkalendern. Hon regisserade och producerade SVT:s julkalender Tusen år till julafton 2015, vilken blev den mest sedda julkalendern sedan tittarmätningsmetoden ändrades 1993. Denna framgång visar på hennes förmåga att skapa innehåll som engagerar och förtrollar en bred publik. Här finns en artikel på samma tema: Anders Öfvergård.

Utforskande av Svensk Emigration

Den 7 december 2017 hade Bye bye Sverige, en miniserie om den svenska emigrationen från 1850 till 2010, premiär i SVT. Även denna serie producerades av af Klintberg och visar hennes intresse för att utforska och berätta om viktiga delar av Sveriges historia. Serien bidrog till en ökad förståelse för de historiska och kulturella processer som har format det moderna Sverige.

En Inspirerande Mediepersonlighet

Med en karriär som sträcker sig över flera decennier, har Karin af Klintberg blivit en av de mest respekterade och mångsidiga personligheterna inom svensk media. Hennes arbete som journalist, regissör, producent och manusförfattare har inte bara gett henne personliga utmärkelser, utan också bidragit till den svenska kulturens rikedom och mångfald. Karin af Klintbergs engagemang och skicklighet fortsätter att inspirera kommande generationer inom media och kultur.Karin Af Klintberg är en svensk TV-producent och programledare känd för populära serier som