Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger, en ikonisk skådespelare och tidigare guvernör, är känd för sin roll i "Terminator"-filmerna.

Arnold Schwarzenegger – Från Mr. Universum till Kaliforniens guvernör

Arnold Alois Schwarzenegger, född den 30 juli 1947 i Thal, Steiermark, är en mångfacetterad personlighet vars liv har spänt över flera domäner: kroppsbyggning, film och politik. Som medlem av Det republikanska partiet, tjänstgjorde han som guvernör i Kalifornien mellan 2003 och 2011, efter en framgångsrik karriär i Hollywood.

 • Kroppsbyggning
  • Vann titeln Mr. Universum flera gånger
  • Blev en ikon inom sporten och inspirerade många till träning och hälsa
 • Film
  • Huvudroller i stora actionfilmer som ”Terminator” och ”Total Recall”
  • Övergick till komediroller under 90-talet med filmer som ”Kindergarten Cop”
 • Politik
  • Valdes till guvernör i Kalifornien 2003
  • Fokuserade på miljöfrågor och ekonomisk reform under sin tid som guvernör
År Händelse
1947 Född i Thal, Steiermark
1960-talet Mr. Universum titlar
1980-talet Genombrott i Hollywood
2003-2011 Guvernör i Kalifornien

Uppväxten i Österrike

Arnold Schwarzenegger växte upp i en tid präglad av efterkrigstidens utmaningar. Hans far, Gustav Schwarzenegger, var medlem i det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet och hade en bakgrund i Sturmabteilung (SA). Uppväxten kännetecknades av en sträng fader och en stark rivalitet med sin bror Meinhardt. Vid 18 års ålder påbörjade Arnold sin militärtjänst och utbildades till stridsvagnsförare.

Drömmen om Amerika och kroppsbyggning

Redan som 11-åring drömde Schwarzenegger om att flytta till USA, en dröm han förverkligade 1968. Genom sin framgång inom kroppsbyggning, med titlar som Mr. Olympia och Mr. Universum, etablerade han sig som en ikon inom sporten. Dokumentären Lyfta skrot (Pumping Iron) från 1977, där han tävlade mot bland andra Lou Ferrigno, bidrog till att sprida hans namn utanför kroppsbyggarvärlden.

Hollywoods actionhjälte

Schwarzenegger är dock mest känd som en actionskådespelare, med roller i filmer som Conan Barbaren och Terminator-serien. Hans filmkarriär har innefattat en blandning av action och science fiction, samt enstaka komedier såsom Twins och Klappjakten. Här finns en artikel på samma tema: Kenny Rogers.

Politiska ambitioner

Under 1990-talet växte Schwarzeneggers intresse för politik. Han hade visat sitt stöd för tidigare president Ronald Reagan och varit en del av George H.W. Bushs råd för fysiskt välbefinnande och idrott. Hans politiska ambitioner blev tydligare när han i en intervju med Talk Magazine uttryckte att han funderade på att ställa upp i val.

Kampanjen för guvernörsposten i Kalifornien

I början av 2000-talet förlorade Kaliforniens dåvarande guvernör, Gray Davis, folkets förtroende på grund av delstatens ekonomiska kris. Schwarzenegger tillkännagav sin kandidatur i en recall election mot Davis under ett framträdande i Jay Lenos TV-soffa. Han använde sitt kändisskap och sina filmroller för att driva sin kampanj med slagkraftiga one-liners som ”Hasta la vista” till Davis. Läs artikeln om ämnet Joakim Paasikivi här.

Guvernörstiden och politiska framsteg

Den 7 oktober, vann Schwarzenegger guvernörsvalet och svors in som Kaliforniens 38:e guvernör den 17 november 2003. Som guvernör förde han en liberal politik, särskilt framstående inom miljöfrågor. Kalifornien blev under hans ledning den första delstaten att införa begränsningar av utsläpp som bidrar till klimatförändringar. Han kritiserade också den federala regeringen för dess passivitet i miljöfrågor.

Efter guvernörstiden

Arnold Schwarzenegger avgick som guvernör den 3 januari 2011 och efterträddes av demokraten Jerry Brown. Efter sin tid i offentlig tjänst har Schwarzenegger fortsatt att vara en aktiv röst inom politik och samhällsfrågor, samt medverkat i flera filmer, återupptagande av vissa av sina mest ikoniska roller.Arnold Schwarzenegger är en österrikisk-amerikansk skådespelare, politiker och tidigare Mr. Olympia.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)