Johar Bendjelloul

Johar Bendjelloul är en svensk journalist och programledare känd för sitt arbete i radio och TV.

Tidig karriär och arbete på Sveriges Television

Johar Bendjelloul inledde sin karriär inom Sveriges Television (SVT) 1996. Under sina år på SVT gjorde han sig känd som en skicklig reporter och programledare för Kulturnyheterna.

Han var också programledare och redaktör för litteraturprogrammet Babel och bidrog till nyhetsprogrammet Aktuellt.År 2010 tog han steget till att bli programledare för det populära morgonprogrammet Gomorron Sverige på SVT1.

 • Kulturnyheterna
  • Skicklig reporter och programledare
  • Profil inom kulturjournalistik
 • Babel
  • Programledare och redaktör
  • Fokus på litteratur
 • Aktuellt
  • Bidrog med journalistisk expertis
  • Aktuell nyhetsrapportering
 • Gomorron Sverige
  • Programledare sedan 2010
  • Morgonprogram på SVT1
År Position Program
1996 Reporter och programledare Kulturnyheterna
2000-talet Programledare och redaktör Babel
Ospecificerat Medarbetare Aktuellt
2010 Programledare Gomorron Sverige

Övergång till Sveriges Radio och pris som ”Årets stilist”

Från januari 2013 till 2017 var Johar programledare för P1 Morgon i Sveriges Radio. Hans talang för språk och formuleringskonst uppmärksammades 2014 när han mottog tidningen Journalistens pris ”Årets stilist”. Efter sin tid på morgonprogrammet fortsatte han att leda Studio Ett och skapade Europapodden för Sveriges Radio.

Perioden på Dagens Nyheter och återkomst till radion

Mellan november 2017 och april 2021 arbetade Johar på Dagens Nyheter, där han skrev porträtt, gjorde podcasts och ledde evenemang. År 2021 gjorde han en återkomst till Sveriges Radio och blev en del av Ekot. Sedan 2022 har han genomfört makthavarintervjuer i Ekots Lördagsintervju.

Framgångar i På spåret och musikaliska utflykter

År 2018 nådde Johar stora framgångar i underhållningsprogrammet På spåret tillsammans med Josefin Johansson. De gick till final säsongen 2019/2020. Utöver sitt arbete inom media har Johar också visat en musikalisk sida. Under 2022 och 2023 medverkade han som rappare på Johanssons låtar ”C U in B3RLIN” och ”Dinosaur”. För mer mer information besök ##domain##.

Skråets skämtare i Helt Perfekt

I komediserien Helt Perfekt på Kanal 5 spelade Johar sig själv i den tredje och fjärde säsongen, som sändes 2020 och 2021. Hans medverkan gav en humoristisk inblick i hans personlighet bortom nyhetsankaret och programledarrollerna.Johar Bendjelloul är en svensk journalist och programledare känd för sitt arbete i radio och TV, inklusive programmet

Privatliv och familjebakgrund

Johar är son till läkaren Hacène Bendjelloul, född i Algeriet, och konstnären och översättaren Veronica Schildt Bendjelloul. Han är även dotterson till skådespelaren Henrik Schildt och bror till den sena dokumentärfilmaren och barnskådespelaren Malik Bendjelloul. Johar har tidigare varit gift med filmkritikern Wanda Bendjelloul, med vilken han har två barn. Han har även ett barn med journalisten My Rohwedder.

Uppväxten i Ängelholm

Johar växte upp i den skånska staden Ängelholm, vilket har bidragit till hans breda perspektiv och förståelse för olika delar av Sverige. Denna bakgrund har möjligen haft en påverkan på hans journalistiska arbete och hans förmåga att relatera till en mångfacetterad publik.

Stiftelsen Malik Bendjellouls minne

För att hedra sin bror startade Johar Stiftelsen Malik Bendjellouls minne den 14 september 2015. Stiftelsen syftar till att stödja dokumentärfilmare som arbetar i en anda som speglar Maliks engagemang för ”goda berättande och gör-det-själv-anda”. Stiftelsen, som leds av journalisten och dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius, delar ut Malikstipendiet och finansieras delvis genom gräsrotsfinansiering.

Malikstipendiet stödjer dokumentärfilmare

Sedan 2016 har stiftelsen delat ut stipendier till filmare som arbetar i Maliks anda, med en prissumma på 10 000 €. Stipendiet har gått till en rad begåvade filmare som Jacob Frössén, Anastasia Kirillova, Ellen Fiske & Ellinor Hallin, och många fler. År 2020 delades Malikstipendiet ut för sista gången, till tre filmare: Clara Tägtström, Charly Wai Feldman och Raisa Răzmeriță för deras respektive projekt. Läs mer om Ozzy Osbourne här.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)