Charlotte Kalla

Charlotte Kalla, svensk längdskidåkare, har vunnit OS-guld och är en av Sveriges mest framgångsrika inom sporten.

En Framstående Karriär – Charlotte Kalla

Marina Charlotte Kalla, född den 22 juli 1987 i Tärendö, Norrbottens län, har etablerat sig som en av Sveriges mest framstående idrottare. Med nio OS-medaljer är hon Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna.

Kallas framgångar inkluderar två individuella OS-guld: 10 km fristil vid OS i Vancouver 2010 och 15 km skiathlon vid OS i Pyeongchang 2018.Hon är även den första svenska kvinnliga längdskidåkaren som vunnit individuella guld både i OS och VM, med sitt VM-guld på 10 km fristil i Falun 2015.

 • OS-medaljer
  • Guld – 10 km fristil, Vancouver 2010
  • Guld – 15 km skiathlon, Pyeongchang 2018
  • Övriga medaljer i olika stafetter och distanser
 • VM-medaljer
  • Guld – 10 km fristil, Falun 2015
  • Ytterligare medaljer i olika discipliner
 • Nationella framgångar
  • Många SM-guld i olika längdskidåkningsdiscipliner
År Evenemang Distans Medalj
2010 OS Vancouver 10 km fristil Guld
2015 VM Falun 10 km fristil Guld
2018 OS Pyeongchang 15 km skiathlon Guld

SM-Dominans och Världscupframgångar

Charlotte Kalla har dominerat de svenska mästerskapen med totalt 50 SM-medaljer, inklusive 29 individuella guld och 7 guld i stafetter. Hon tog sitt första SM-guld i Åsarna 2007 och fortsatte att prestera på topp fram till sitt sista guld i Piteå 2022. Utöver SM har Kalla haft en lysande karriär i världscupen, där hon har säkrat 59 pallplatser, varav 12 individuella segrar.

Utmärkelser och Erkännanden

Efter att ha blivit den första svenska att vinna Tour de Ski år 2008, belönades Kalla med det prestigefyllda Jerringpriset. Hennes framgångar 2010 ledde till att hon utsågs till Årets kvinnliga idrottare vid Idrottsgalan 2011. Dessa utmärkelser speglar hennes ställning som en av Sveriges största idrottsikoner.

En Hyllning i Hemorten Tärendö

I erkänsla av hennes extraordinära prestationer, har en staty rest till Kallas ära i hennes hemort Tärendö. Detta är ett tecken på den djupa respekt och beundran som samhället har för hennes insatser inom längdskidåkningen.

Avslutningen på en Ära

Den 22 mars 2022 meddelade Charlotte Kalla att hon skulle avsluta sin tävlingskarriär efter SM-tävlingarna i Piteå samma månad. Detta markerade slutet på en era där Kalla inte bara inspirerade en nation av skidåkare utan också satte en ny standard för svensk längdskidåkning.

Från Tärendös Snötäckta Landskap

Charlotte Kalla lärde sig att åka skidor i den norrbottniska byn Tärendö vid sju års ålder. Det var här, i de tysta och snötäckta landskapen, som grunden lades för en av Sveriges mest framgångsrika skidkarriärer.
För mer mer information besök ##domain##.

Juniorframgångar som Grund

Redan som junior visade Kalla prov på sitt skidåkningstalang. Vid junior-VM år 2006 tog hon sitt första guld i skiathlon på 10 km. Hon fortsatte att imponera med ytterligare medaljer, inklusive silver i stafetten och brons i 5 km-loppet. Hennes framgångar på junior-VM i Tarvisio 2007, där hon tog hem guld i både 5 km fristil och skiathlon samt silver i sprint, förutspådde den lysande karriär som väntade.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Roger Akelius.

VM-debut och Seniorframgångar

Charlotte Kallas VM-debut i seniorssammanhang skedde i Sapporo, Japan 2007. Hon placerade sig på en imponerande sjundeplats i skiathlon och blev bästa svenska på 10 km fristil. Hennes genombrott på seniornivå kom när hon vann Tour de Ski 2007/2008, vilket också bidrog till hennes fjärdeplats i den totala världscupen den säsongen.

Olympiska Spel och Internationella Framsteg

Kallas första OS-medalj kom under Olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver, där hon vann guld på 10 km fristil. Hon fortsatte att prestera starkt under spelen och tog hem silver i sprintstafetten tillsammans med Anna Haag. Dessa framgångar cementerade hennes status som en av världens bästa längdskidåkare.

En Staty och Ett Arv

Som en hyllning till hennes OS-guld avtäcktes en staty av Charlotte Kalla i Tärendö sommaren 2010. Statyn står som en påminnelse om hennes bidrag till längdskidåkningen och som inspiration för framtida generationer av åkare.
Charlotte Kalla, svensk längdskidåkare, har vunnit OS-guld och flertalet VM-medaljer, och är älskad för sin kämparglöd.

Utmaningar och Återkomster

Trots höga förväntningar efter OS i Vancouver, tog Kalla inga individuella medaljer vid VM 2011 eller VM 2013. Trots detta bidrog hon starkt till Sveriges stafettlag, vilket resulterade i ett guld och tre silver vid dessa mästerskap. Höjdpunkten var VM i Holmenkollen 2011, där hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter tog hem guldet i sprintstafetten.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)