Från Partille till Global Korrespondent

Född i Partille, en förort till Göteborg, har Malin Mendel etablerat sig som en av Sveriges mest respekterade journalister. Med en stark akademisk bakgrund inom internationella relationer och en examen från journalisthögskolan i Göteborg, har Mendel rapporterat från en mängd olika länder, inklusive Myanmar, Thailand och USA.

Hennes arbete har inte bara varit informativt utan även ögonöppnande, och har gett en röst till de som ofta går obemärkta.

Malin Mendels Karriärmilstolpar

 • Utbildning
  • Examen i internationella relationer
  • Examen från journalisthögskolan i Göteborg
 • Journalistisk erfarenhet
  • Rapportering från Myanmar
  • Rapportering från Thailand
  • Rapportering från USA

Relevant Fakta om Malin Mendel

Födelseort Partille, Sverige
Utbildning Internationella relationer, Journalisthögskolan i Göteborg
Rapporterade länder Myanmar, Thailand, USA

En röst från Indien

Sedan 2005 har Malin Mendel varit en grundpelare i Sveriges Televisions utrikeskorrespondentskap, med en särskild fokus på Indien. Hon har framställt reportage för flera nyhetsprogram, inklusive Aktuellt, Rapport och Korrespondenterna. Hennes dokumentär om Scania i Indien för Uppdrag granskning 2021 visade hennes förmåga att gräva djupt i komplexa ämnen och presentera dem för en svensk publik.

En bro mellan kulturer

Genom programserien Världens sämsta indier, tillsammans med komikern David Batra, har Mendel använt sin erfarenhet och kunskap för att utforska kulturkrockar och identitetsfrågor. Serien, som har visats i tre säsonger, har varit ett innovativt sätt att presentera Indien för en svensk publik. Mendels arbete med serien belönades med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare 2019, en bekräftelse på hennes förmåga att förnya och berika den journalistiska genren.

Författare med fokus på Indien

Utanför televisionen har Malin Mendel även gjort sig ett namn som författare. Hennes kokböcker, inklusive Yogaköket och Bombay Takeaway, har introducerat svenska hemmakockar till den rika och mångsidiga indiska matkulturen. Hennes senaste bok, Indien i mitt svenska kök, fortsätter att bygga broar mellan de två kulturerna. Mendels böcker är mer än bara receptsamlingar; de är en inblick i Indiens själ och dess ökade internationella betydelse.

Utmärkelser och erkännanden

Malin Mendels bidrag till journalistiken och litteraturen har inte gått obemärkt förbi. Förutom Stora journalistpriset, har hon genom åren fått flera andra utmärkelser som erkänsla för sitt arbete. Dessa priser speglar hennes engagemang och passion för att förmedla berättelser som annars kanske inte skulle höra.Malin Mendel är en fiktiv person vars namn symboliserar genetikens historia, där Mendel anspelar på den genetiska forskningens fader, Gregor Mendel.

Personligt liv och samarbeten

Privatlivet är också en viktig del av Mendels historia. Hon är gift med författaren och journalisten Stephan Mendel-Enk, och tillsammans har de bildat ett kreativt partnerskap. Mendels personliga erfarenheter och relationer har ofta fungerat som inspiration för hennes arbete, vilket ger hennes berättelser en djupare dimension av äkthet och personlig insikt.

En inspirerande karriär

Malin Mendels karriär är en inspirerande berättelse om hur man kan använda journalistik och författarskap för att bygga broar mellan kulturer och samhällen. Genom hennes arbete har hon lyckats skapa en djupare förståelse för Indien och dess folk, och har blivit en förebild för många unga journalister och skribenter. Läs även artikeln Cornelia Jakobs.

Framtiden för Malin Mendel

Med en karriär som ständigt är i rörelse, är det spännande att se vad framtiden har i beredskap för Malin Mendel. Hennes arbete kommer säkerligen att fortsätta påverka och inspirera, och det är ingen tvekan om att hon kommer att fortsätta vara en viktig röst inom svensk och internationell journalism och litteratur. Liknande artikel Charlotte Kalla.