Tidiga år och familjebakgrund

Claes Malmberg, folkbokförd Clas-Peder Malmberg, föddes den 8 april 1961 i Göteborg. Hans barndom präglades av kontraster, från enkla förhållanden vid Heden till förorten Bergsjön med moderna bekvämligheter.

Hans far, operettsångaren Gösta Malmberg, lämnade familjen när Claes var fem år gammal.Moderns nya man, som använde aga, och flytten till Hindås, formade hans uppväxt.

I TV-programmet ”Vem tror du att du är?” upptäckte Malmberg att han hade en halvbror, vilket ledde till en återförening och nya familjeband.

Claes Malmberg – En mångsidig underhållare

 • Karriär
  • Skådespelare
  • Komiker
  • Programledare
 • TV-framträdanden
  • Melodifestivalen
  • Let’s Dance
  • Partaj
 • Teaterroller
  • Spex och revyer
  • Dramatiska verk
  • Musikaler
Födelsedatum Födelseort Yrke Känd för
8 april 1961 Göteborg Skådespelare, komiker Underhållning, TV

Skolgång och första stegen mot scenen

Trots en svår skolgång och låga betyg i grundskolan, fann Claes Malmberg sin passion för teater genom kurser på ABF. Efter att ha börjat som allt-i-allo på Götateatern, ledde turbulensen där till hans första spelroll, vilket fick honom att avbryta sin utbildning till plåtslagare och istället satsa på skådespeleriet.

Genombrottet som Ronny Jönsson

I slutet av 1980-talet fick Claes Malmberg sitt genombrott med rollfiguren Ronny Jönsson. Figuren började i ett radioprogram på P4 Göteborg och blev snabbt populär. Malmberg turnerade som ståuppkomiker, ofta tillsammans med Lennie Norman, och medverkade i TV-program som ”Måndagsklubben” och ”Parlamentet”.

Framgångar som skådespelare

Malmberg har visat sin mångsidighet som skådespelare genom att medverka i musikaler som ”Les Misérables” och ”Det våras för Hitler”, samt i filmer baserade på Astrid Lindgrens verk som ”Lotta på Bråkmakargatan”. Hans talang har sträckt sig över ett brett spektrum av roller, från dramatiska till komiska.
För mer mer information besök ##domain##.

TV-karriär och underhållningsprogram

Förutom teater och film har Claes Malmberg varit ett välkänt ansikte på TV. Han har medverkat i dramaserien ”Saltön”, komediserier som ”Kusiner i kubik” och i underhållningsprogram som ”Doobidoo” och ”Så ska det låta”. Hans förmåga att underhålla har även tagit honom utanför Sveriges gränser.

Teater och musikaler

”15 minutes of FAME” är en av de många produktioner Malmberg har medverkat i. Där spelade han huvudrollen som Mr. Manchini, en karaktär som speglade dokusåpa-kulturen. Han har även haft stora framgångar i rollen som Max Bialystock i ”The Producers – Det våras för Hitler”, vilket ledde till att han vann Guldmasken för ”Bästa manliga musikalartist” 2009.
Vi har skrivit en liknande artikel om detta här Peter Apelgren.

Senare år och fortsatt samarbete

Under de senare åren har Claes Malmberg fortsatt att underhålla publiken, bland annat med föreställningar på Gunnebo slott. Hans långvariga samarbete med regissören Anders Aldgård har resulterat i flera framgångsrika enmansshower och musikaler.

Medverkan i Melodifestivalen

2013 deltog Claes Malmberg i Melodifestivalen tillsammans med andra kända artister som Tommy Körberg. Detta visar på hans mångsidighet och förmåga att anpassa sig till olika underhållningsformat.
Claes Malmberg är en svensk skådespelare känd för roller i

Privatliv och personliga intressen

Utanför rampljuset har Malmberg en passion för politik, ett intresse som väcktes av hans morfar, en socialdemokrat och månskensbonde från Bohuslän. I sitt privatliv har Malmberg också engagerat sig i samhällsfrågor och använt sin plattform för att påverka och inspirera.

Avslutande ord

Claes Malmberg är utan tvekan en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare. Med en karriär som spänner över flera decennier har han lyckats engagera och roa generationer av svenskar. Hans bidrag till svensk underhållning och kultur kommer att minnas länge.