Eva Röse

Eva Röse är en svensk skådespelerska känd för sin roll som Maria Wern i TV-serien med samma namn.

Eva Röse – Från Disneyklubben till Dramaten

Född den 16 oktober 1973 i Skärholmen, tog Eva Röse sina första steg i underhållningsbranschen som programledare för SVT:s Disneyklubben. Tillsammans med Alice Bah Kuhnke och Johan Petersson blev hon ett känt ansikte för den yngre publiken.

Efter denna tidiga framgång beslutade Röse att fördjupa sina skådespelarkunskaper och studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm, där hon avlade examen 1998.

 • Tidiga år
  • Född i Skärholmen
  • Programledare för SVT:s Disneyklubben
  • Arbetade med Alice Bah Kuhnke och Johan Petersson
 • Genombrott
  • Studier vid Teaterhögskolan i Stockholm
  • Examen avlagd 1998
Faktum Detalj
Födelsedatum 16 oktober 1973
Födelseort Skärholmen
Tidig karriär Programledare för SVT:s Disneyklubben
Utbildning Teaterhögskolan i Stockholm
Examen 1998

Teater och film

Eva Röse har sedan sin examen haft en imponerande karriär som sträcker sig över både film och teater. Hon har uppträtt på prestigefyllda scener som Dramaten och Stockholms stadsteater, där hon har visat sin mångsidighet som skådespelare. Hennes talang har inte bara begränsats till teatern utan har också nått filmvärlden, där hon har spelat i flera uppmärksammade produktioner.

Rollen som Maria Wern

Sedan 2008 har Eva Röse varit starkt förknippad med rollen som Maria Wern i TV-filmserien med samma namn. Denna roll har cementerat hennes status som en av Sveriges mest respekterade skådespelare och har vunnit henne många fans. Hennes porträtt av den starka och komplexa karaktären har blivit en favorit bland svenska kriminaldramaentusiaster.

Kulturella uppdrag och erkännanden

Utöver hennes skådespelarkarriär har Eva Röse även tagit på sig rollen som konferencier och prisutdelare vid flera kulturevenemang. Hon har varit en del av Augustgalan och Stockholms filmfestival, vilket visar på hennes mångsidighet inom kultursektorn. År 2016 var hon huvudperson i ett avsnitt av SVT:s ”Vem tror du att du är?”, där tittarna fick följa med på en resa genom hennes släkthistoria, inklusive en koppling till skådespelerskan Bibi Andersson och en farfar som livnärde sig på valjakt i Antarktis.

Humanitärt arbete och utmärkelser

Som Unicef-ambassadör sedan 2007 har Eva Röse engagerat sig i att göra världen till en bättre plats för barn. Hennes engagemang för välgörenhet och sociala frågor har inte gått obemärkt förbi. År 2018 hedrades hon med Carl Åkermarks stipendium för sitt arbete och bidrag till samhället. Läs artikeln om ämnet Al Nassr här.

Republiken Jamtlands president

I en mer udda vändning av sin karriär, efterträdde Eva Röse 2022 Ewert Ljusberg som Republiken Jamtlands president. Denna ceremoniella och humoristiska titel har tilldelats henne av en självutnämnd republik, vilket är ett tecken på hennes popularitet och uppskattning i Sverige. Här finns en artikel på samma tema: Anders Bagge.

Privatliv

Privat är Eva Röse gift med fotografen, konstnären och musikern Jacob Felländer. Tillsammans har de fyra barn och bildar en kreativ och konstnärlig familj. Hennes privatliv och karriär speglar en balans mellan personlig lycka och professionellt driv, vilket gör henne till en inspirerande figur för många.

En fortsatt lysande karriär

Eva Röses karriär fortsätter att blomstra med nya projekt och roller som ständigt lägger till hennes redan imponerande meritlista. Med en fot i såväl skådespeleri som i offentliga uppdrag, fortsätter hon att vara en dynamisk och respekterad del av den svenska kulturen.Eva Röse är en framstående svensk skådespelerska känd för sin roll som Maria Wern i kriminalserien med samma namn.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)