Den Banbrytande Premiären av Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1

Den svenska dokusåpan Gift vid första ögonkastet tog tittarna med storm när den hade premiär den 10 november 2014. Producerad av Baluba och baserad på den danska förlagan Gift Ved Første Blik, introducerade serien ett djärvt koncept där främlingar gifter sig vid första mötet.

Sänd på Sveriges Television, specifikt i SVT Flow, blev programmet snabbt en samtalsämne över hela landet.

 • Koncept
  • Främlingar matchas ihop av experter
  • Gifter sig vid första mötet
 • Produktion
  • Producent: Baluba
  • Ursprung: Baserad på det danska programmet Gift Ved Første Blik
 • Utsändning
  • Kanal: Sveriges Television (SVT)
  • Plattform: SVT Flow
Premiärdatum Producent Plattform
10 november 2014 Baluba SVT Flow

Formatet som Väcker Känslor

Formatet är enkelt men kontroversiellt: experter matchar par som sedan möts för första gången vid altaret. Efter bröllopet lever paren tillsammans i fyra veckor innan de måste fatta beslutet att antingen fortsätta sitt äktenskap eller att gå skilda vägar. Under programmets sju säsonger har det arrangerats totalt 25 äktenskap, där majoriteten, nämligen 21 äktenskap, har slutat i skilsmässa.

Expertkritiken

Programmet har inte undgått kritik från relationsexperter. En av de mest framträdande kritikerna är psykoterapeuten Eva Rusz, som i en debatt i Aktuellt uttryckte att sådana program inte bör sändas, varken i Sverige eller i public service. Denna kritik speglar en oro över programmets psykologiska påverkan på dess deltagare. Här finns en artikel på samma tema: Den Som Dräper Säsong 2.

Utmärkelser och Erkännande

Trots kritiken har Gift vid första ögonkastet vunnit Kristallen för ”årets realityprogram” 2019 och återigen 2023 för ”årets kärleksreality”. Dessa utmärkelser vittnar om programmets popularitet och dess förmåga att engagera en bred publik.

Deltagarnas Uppror

Programmet har även mött motstånd från sina egna deltagare. Ett öppet brev från 2016, undertecknat av sju tidigare deltagare, krävde att serien skulle läggas ned. De anklagade produktionen för att ha vilselett dem om programmets natur och hävdade att deras erfarenheter hade lett till sjukskrivningar och negativ påverkan på deras välbefinnande.

Samhällets Reaktion

Samhället har delade åsikter om Gift vid första ögonkastet. En del ser det som en fascinerande studie i mänskliga relationer, medan andra kritiserar det för att vara sensationssökande och potentiellt skadligt. Debatten fortsätter om huruvida formatet är en modern titt på äktenskapet eller en oansvarig lek med människors känslor. Denna artikel är även relevant för ämnet Virgin River Säsong 6.

Programmets Framtid

Med sitt kontroversiella upplägg har Gift vid första ögonkastet säkrat sin plats i den svenska tv-historien. Frågan som återstår är huruvida programmet kommer att fortsätta att utvecklas och anpassas för att bemöta kritiken eller om det kommer att fortsätta i sin nuvarande form. Oavsett utgången, har säsong 1 av Gift vid första ögonkastet lämnat ett bestående intryck på både tittare och tv-landskapet.Gift Vid Första Ögonkastet Säsong 1 bjöd på oväntade romanser när främlingar gifte sig vid första mötet.