Introduktion till Babylon Berlin Säsong 1 – En Tidsresa till Weimarrepublikens Berlin

Babylon Berlin är en tysk kriminalserie som hade premiär år 2017 och snabbt blev en internationell succé. Serien är baserad på kriminalromaner av den tyske författaren Volker Kutscher.

Handlingen är förlagd till Weimarrepublikens sista år och skildrar en tid präglad av politisk oro och kulturell blomstring i Tysklands huvudstad, Berlin.

 • Karaktärer
  • Kommissarie Gereon Rath, en ung polis från Köln
  • Charlotte Ritter, en ambitiös stenograf som drömmer om att bli polis
  • Reinhold Gräf, Rath’s chef och mentor
 • Tematik
  • Samhällets politiska spänningar och växande extremism
  • Kulturens och konstens guldålder
  • Kontrasten mellan rikedom och fattigdom
 • Produktion
  • Skapare: Tom Tykwer, Achim von Borries och Hendrik Handloegten
  • Produktionsbolag: X Filme Creative Pool i samarbete med ARD Degeto, Sky och Beta Film
  • Stor budget som möjliggör autentiska scenmiljöer och kostymer
Attribut Detaljer
Originaltitel Babylon Berlin
Genre Kriminaldrama, Historiskt drama
Skapare Tom Tykwer, Achim von Borries, Hendrik Handloegten
Baserad på Romaner av Volker Kutscher
Antal säsonger 1 (vid tiden för premiären)
Ursprungsland Tyskland
Originalspråk Tyska
Premiärdatum 2017

Den Historiska Bakgrunden

Serien utspelar sig från 1929 och framåt, en period då Tyskland skakades av ekonomisk depression och en växande politisk extremism. Weimarrepubliken kämpar med interna konflikter och är på randen till kollaps, vilket skapar en perfekt grogrund för intriger och kriminalitet, något som Babylon Berlin fångar med stor detaljrikedom.

Huvudkaraktärerna Gereon Rath och Charlotte Ritter

Kriminalinspektören och krigsveteranen Gereon Rath är seriens protagonist som anländer till Berlin från Köln för att lösa ett komplicerat fall. Samtidigt är Charlotte Ritter en ung kvinna som drömmer om att bli polis i en mansdominerad värld. Deras vägar korsas i seriens mångfacetterade berättelse om brott och makt.

Den Dunkla Världen av Moka Efti

En av seriens mest fängslande platser är Moka Efti, en nattklubb som fungerar som en central punkt i serien. Det är här som Charlotte Ritter arbetar illegalt för att tjäna extra pengar, och det är också här som många av seriens intriger tar sin början.
Babylon Berlin S1, en fängslande noir-dykning i 1920-talets Berlin, bländar med intriger och tidsanda.

Politiska Intriger och Extremism

Under säsongens gång blir Rath och hans kollegor indragna i en virvel av politiska intriger, som sträcker sig från gatustriderna mellan trotskister och stalinister till den mörka världen av illegal vapenhandel och Blutmai-oroligheterna. Dessa händelser speglar de verkliga historiska spänningarna som fanns i Tyskland vid denna tid.
Läs mer om Familjen Bridgerton Säsong 3 här.

Bruno Wolter och Förräderi

En av seriens mest komplexa karaktärer är Bruno Wolter, en polis som visar sig ha dolda motiv och kopplingar till den militära organisationen Schwarze Reichswehr. Hans handlingar blir en katalysator för flera av säsongens mest dramatiska vändningar.

Ernst Gennat och Kriminalutredningen

Säsongen tar en ny vändning när Rath förflyttas till kriminalpolisen under den verkliga historiska personligheten Ernst Gennat. Tillsammans med Charlotte Ritter och Stephan Jänicke tar de sig an fallet som leder dem till de högsta nivåerna av politisk makt.

Tragedin av August Benda och Greta Overbeck

En av de mest gripande delarna av säsongen är mordet på August Benda, en karaktär baserad på en verklig person som var en förespråkare för republiken. Hans död och den tragiska inblandningen av Greta Overbeck, Charlottes väninna, är en stark påminnelse om de farliga tiderna i Weimarrepublikens Tyskland.

Avslutningen och Förebådandet av Börskraschen

Säsongen når sitt klimax mot bakgrund av den förestående börskraschen 1929, som skulle komma att få katastrofala följder för Tyskland och världen. Det är en stark avslutning som sätter scenen för de kommande säsongerna och de mörka tiderna som väntar.
Läs artikeln om ämnet Paradise Hotel Säsong 14 här.

Nazismens Uppgång och Framtiden

Serien avslutar med att skildra hur ökande fattigdom och social oro leder till en växande attraktion till nazismen. Detta förutspår den kommande olycksbådande eran för Tyskland och ger en känsla av vad som komma skall i de följande säsongerna av Babylon Berlin.