Jenny Lind

Jenny Lind, känd som "den svenska näktergalen", var en berömd 1800-talssopran som trollband publik världen över med sin enastående röst.

Jenny Lind – Sveriges Stora Sopran

Jenny Lind, egentligen Johanna Maria Lind, senare känd som Jenny Lind-Goldschmidt, föddes den 6 oktober 1820 i Klara församling i Stockholm. Hennes barndom präglades av enkelhet och osäkerhet, då hon var dotter till bokhållaren Niclas Jonas Lind och lärarinnan Anne-Marie Fellborg.

Trots den utmanande situationen hemma, skulle Jennys exceptionella sångröst snart öppna dörrar till en värld av musik och framgång.

  • Barndom och Uppväxt
    • Född i Klara församling, Stockholm
    • Dotter till Niclas Jonas Lind och Anne-Marie Fellborg
    • Uppvisade tidigt en exceptionell sångröst
Födelsedatum Föräldrar Noterbar händelse
6 oktober 1820 Niclas Jonas Lind och Anne-Marie Fellborg Upptäcktes för sin sångröst

Upptäckt och Utbildning

När Jenny Lind var nio år gammal upptäcktes hennes talang av en tjänarinna till Fredrika Lundberg, premiärdansös vid Kungliga Operan. Detta ledde till en plats på Dramatens elevskola, där hon fick en omfattande utbildning i sång och scenkonst. Linds sångröst och sceniska närvaro väckte snabbt uppmärksamhet och hon blev snart en del av Stockholms kulturella elit.

Genombrott och Europeisk Succé

Jenny Linds genombrott kom med hennes framträdanden på Kungliga Operan i Stockholm, där hon snabbt blev en publikfavorit. Hennes rykte som en enastående sopran spreds över hela Europa och hon bjöds in att uppträda i flera länder. Felix Mendelssohn skrev till och med ett oratorium särskilt för hennes röst, vilket är ett tydligt tecken på hennes musikaliska betydelse under den tiden.

Den Svenska Näktergalen

Jenny Lind fick smeknamnet ”Den svenska näktergalen”, en titel som förstärktes av P.T. Barnum när han lanserade henne i USA. Hennes föreställningar lockade högt uppsatta personer, inklusive drottning Viktoria i England. H.C. Andersens berömda saga ”Näktergalen” anses vara en hyllning till Lind, vilket illustrerar hennes djupa inverkan på samtida konst och kultur.

Amerikansk Turné och Välgörenhet

Linds ankomst till New York i september 1850 möttes av ett överväldigande mottagande. Hennes första konsert i Castle Garden blev en stor ekonomisk framgång, och hon skänkte en stor del av intäkterna till välgörenhet. Hennes amerikanska turné, arrangerad av P.T. Barnum, omfattade 150 konserter och bidrog till att befästa hennes status som en av sin tids största sångerskor.
Läs även artikeln Meghan Markle.

Privatliv och Familj

År 1852 gifte sig Jenny Lind med pianisten Otto Goldschmidt i USA. Paret bosatte sig senare i England, där Lind tillbringade sina sista år. Hennes död den 2 november 1887 i Worcestershire, England, markerade slutet på en era, men hennes minne och musikaliska arv lever vidare.
Jenny Lind, känd som

Arvet efter Jenny Lind

Jenny Linds bidrag till musik och kultur har inte glömts bort. Hon hedras med en plakett i Poets’ Corner i Westminster Abbey, vilket är en av de högsta erkännandena en artist kan få i Storbritannien. Hennes liv och karriär har inspirerat generationer av sångare och musiker, och hennes historia fortsätter att fascinera och inspirera än idag.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Hans Wahlgren.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)