Clark Olofsson

Clark Olofsson är en ökänd svensk brottsling som blev känd genom Norrmalmstorgsdramat och gav upphov till uttrycket "Stockholmssyndromet".

En Brottslig Början

Clark Olofsson, även känd som Daniel Oderth Demuynck, föddes den 1 februari 1947 i Trollhättan och har kommit att bli en av Sveriges mest ökända brottslingar. Olofsson har dömts för en rad grova brott, inklusive mordförsök, misshandel, rån och narkotikahantering.

Hans kriminella karriär har fått stor uppmärksamhet i media, vilket har bidragit till hans rykte som en slags kändisbrottsling.

Clark Olofsson – Från Brottsling till Popkulturikon

Clark Olofsson har inte bara varit en figur i kriminalhistorien, utan har även blivit en del av popkulturen. Hans liv och brott har inspirerat böcker, filmer och musik, vilket har förvandlat honom till en slags ikon, trots hans brottsliga förflutna.

 • Grova brott
  • Mordförsök
  • Misshandel
  • Rån
  • Narkotikahantering
 • Mediabevakning
  • Uppmärksamhet i nyheter
  • Porträttering i dokumentärer och intervjuer
 • Popkulturell påverkan
  • Inspiration för böcker och biografier
  • Ämne för filmer och TV-serier
  • Referenser i musik
Fakta Information
Födelsenamn Clark Olofsson
Pseudonym Daniel Oderth Demuynck
Födelsedatum 1 februari 1947
Födelseort Trollhättan, Sverige
Känd för Grova brott och medieprofil

Uppväxt och Familjebakgrund

Clark Olofsson är son till Sten Odert Alfons Olofsson och Inga-Britt Naemi Margareta Olofsson. Han växte upp i ett hem präglat av alkoholproblem och hamnade tidigt i fosterhem. Trots en turbulent barndom återförenades familjen i Göteborg, där Clark senare tog sina första steg in i arbetslivet. Denna instabila barndom kan ha lagt grunden för hans senare brottsliga bana.

De Första Brotten

Redan som tonåring kom Olofsson i kontakt med lagen och placerades på ungdomsvårdsskola för mindre förseelser. Hans kriminella verksamhet eskalerade dock snabbt och han blev snart involverad i allvarligare brott, inklusive våld mot tjänsteman och rymningar från fängelse.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Malin Mendel.

En Mördare i Sällskapet

Den 29 juli 1966 blev Olofsson indragen i ett brott som skulle komma att skaka Sverige. Tillsammans med Gunnar Norgren deltog han i ett inbrott som ledde till att polismannen Ragnar Sandahl sköts till döds. Detta brott markerade början på Olofssons status som en välkänd kriminell figur i landet.

En Serie Av Rymningar

Olofssons benägenhet för att rymma från fängelser blev nästan lika beryktad som hans brottsliga handlingar. Efter att ha dömts till fängelse för mordet på Sandahl, rymde han flera gånger, bland annat till Kanarieöarna och under en period från en öppen anstalt i Bohuslän. Dessa rymningar bidrog till hans rykte och mediepersona som en slags ”Houdini” av den svenska brottsvärlden.
Läs även artikeln Cornelia Jakobs.

Popkultur och Media

Trots sina brott har Olofsson behandlats med en viss fascination av media, och har fått smeknamnet ”Sveriges första popgangster”. Hans kriminella liv och karisma har fascinerat allmänheten och till och med lett till att han en gång räknades som en av Sveriges mäktigaste män enligt en amerikansk Gallupundersökning.

Åter i Frihet

Efter att ha spenderat mer än halva sitt liv bakom galler, släpptes Clark Olofsson fri i slutet av juli 2018. Hans frigivning väckte återigen uppmärksamhet och spekulationer om hur han skulle anpassa sig till ett liv utanför fängelsets murar.
Clark Olofsson är en ökänd svensk brottsling som gav upphov till termen

Clark Olofssons Arv

Clark Olofsson har blivit något av en ikon inom svensk popkultur, en person vars liv har inspirerat böcker, filmer och debatter om kriminalitet och straff. Hans livshistoria fortsätter att fascinera och provocera, och ställer frågor om brott, straff och medias roll i hur vi ser på lagöverträdare.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)