William Spetz

William Spetz är en svensk komiker och skådespelare känd för sina humoristiska videos och rollen i serien "Solsidan".

William Spetz – Från YouTube-fenomen till Etablerad Skådespelare och Manusförfattare

William Spetz blev först känd för den breda allmänheten genom sina humoristiska sketcher på YouTube som femtonåring. Med en skarp blick för vardagens komik och ungdomars utmaningar, lyckades han snabbt fånga publikens intresse.

Hans karaktäristiska stil och förmåga att beröra samtidigt som han underhåller, har varit en genomgående tråd i hans karriär.

Spetz har sedan dess utvecklat sin konstnärliga palett och etablerat sig som en mångsidig skådespelare och manusförfattare. Hans arbete sträcker sig över flera olika medieplattformar och genrer, vilket visar på hans breda talang och anpassningsförmåga inom underhållningsindustrin.

 • Karriärhöjdpunkter
  • Startade karriären med humoristiska sketcher på YouTube
  • Utvecklade en unik stil som kombinerar humor med emotionell beröring
  • Övergång till skådespeleri och manusförfattande
 • Genombrott och Mångsidighet
  • Blev ett känt ansikte för ungdomar och en röst för deras utmaningar
  • Har medverkat i och skrivit manus för TV-serier och filmer
  • Fortfarande aktiv och uppskattad inom både humor och drama
Födelseår Yrke Plattform Genre
1996 Skådespelare, Manusförfattare YouTube, TV, Film Humor, Drama

Från Blogg till Videoblogg

Vid blott tolv års ålder började Spetz sin bana som bloggare på Västerbottens-Kurirens bloggportal. Detta ledde så småningom till att han startade en YouTube-kanal vid namn Lillabloggen, där han i maj 2010 började videoblogga. Hans innehåll utvecklades snabbt till att bli renodlade humorsketcher som reflekterade över skolans värld, vilket gav honom ett stort genomslag på plattformen.

Från YouTube till SVT Play

Williams lista, en SVT Play-serie, blev en sorts fortsättning på Spetz YouTube-sketcher och markerade hans övergång från amatör till professionell skådespelare. Han medverkade sedan i flera webbserier för SVT Play, inklusive ”Hoppas farfar dör”, och vann pris för ”Bästa Humorprogram Play” vid Det svenska humorpriset 2015.
För mer mer information besök ##domain##.

Genombrott i Solsidan och Melodifestivalen

Spetz gjorde ett minnesvärt inhopp i den populära TV-serien Solsidan och fortsatte att bryta ny mark som den yngsta programledaren någonsin för Melodifestivalen. Hans mångsidighet och talang som underhållare cementerades ytterligare när han ledde finalen i Friends Arena tillsammans med Gina Dirawi.
Läs mer om Tycho Brahe här.

Enmansföreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”

År 2016 tog Spetz steget från skärm till scen med sin självbiografiska enmansföreställning. Föreställningen spelades på Scalateatern i Stockholm och på turné, och blev en stor framgång med totalt 65 föreställningar. Den sändes även på SVT, vilket gjorde hans berättelse tillgänglig för en ännu större publik.

Från Radiopratare till Netflix-stjärna

Efter att ha sommarpratat och vinterpratat i Sveriges Radio P1, fortsatte Spetz att utöka sitt uttryck och medverkade i Netflix första svenska originalserie Störst av allt. Hans porträtt av karaktären Samir Said visade på hans förmåga att hantera komplexa och mångfacetterade roller.

Framgångar med Filip och Mona

I TV-serien Filip och Mona, som han utvecklade tillsammans med Anna Granath, tog Spetz på sig rollen som både skådespelare och manusförfattare. Serien blev en kritikerfavorit och vann pris i kategorin ”Årets komedi” vid Det svenska humorpriset.
William Spetz är en svensk komiker och skådespelare som blev känd genom sina humoristiska videobloggar på YouTube.

Debut på Dramaten

Spetz breddade sin konstnärliga repertoar genom att debutera på Dramaten i en föreställning baserad på Liv Strömquists seriealbum. Detta steg bekräftade hans status som en seriös och mångsidig aktör inom svensk scenkonst.

Långfilmsdebut och Dramatik

Felix Herngrens långfilm Dag för dag markerade Spetz långfilmsdebut, där han inte bara agerade skådespelare utan också bidrog till filmens story. Samma år gjorde han även debut som dramatiker med pjäsen Hjälp mig inte, där han utforskade nya teman och uttryck i teaterform.

Netflix-serien TORE

I oktober 2023 hade serien TORE premiär på Netflix, där Spetz inte bara spelade huvudrollen utan även stod för manus. Detta projekt visar på hans fortsatta utveckling och förmåga att skapa engagerande och nyskapande innehåll för en internationell publik.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)