Tuva Novotny

Tuva Novotny är en svensk skådespelare och regissör, känd för roller i filmer som "Jalla! Jalla!" och internationella produktioner.

Tuva Novotny – Multitalangen från Värmland till Världsscenen

Tuva Novotny, född i Stockholm men uppvuxen i Åmot i Värmland, har sedan barndomen haft en passion för konst och underhållning. Med en far som regissör och en mor som skådespelare och skulptör, var det nästan oundvikligt att Tuva skulle följa i sina föräldrars fotspår.

Hon började sin konstnärliga resa med teater och klassisk balett, vilket senare ledde till engagemang i olika musikband och studier i skådespeleri, både i Sverige och i Tjeckien.

 • Barndom och tidig karriär
  • Teateruppträdanden och klassisk balett
  • Medverkan i musikband
  • Skådespelarstudier i Sverige och Tjeckien
 • Genombrott och framgångar
  • Första filmrollen och nationell uppmärksamhet
  • Internationella projekt och samarbeten
  • Priser och utmärkelser inom film och teater
 • Pågående projekt och framtidsutsikter
  • Aktuella film- och TV-projekt
  • Regidebut och andra kreativa initiativ
Födelseår Uppväxtort Yrke Noterbara verk
1979 Åmot, Värmland Skådespelare, regissör Jalla! Jalla!, Dag och Natt, Borg
Not: Informationen ovan är ett exempel och kan behöva uppdateras för att spegla aktuell information om Tuva Novotny.

Genombrottet i ”Skilda världar”

Det var i den populära TV4-såpan Skilda världar som Tuva Novotny fick sitt stora genombrott. Hennes roll som Nora Strandberg gjorde henne till en välkänd profil i Sverige. Efter detta följde filmdebuten i Daniel Alfredsons Tic Tac, och snart skulle hon komma att bli en av Sveriges mest älskade skådespelare.

Internationell Karriär och Utmanande Roller

Under 2000-talet har Tuva Novotny etablerat sig som en skådespelare med internationell närvaro. Hon har medverkat i produktioner i en mängd olika länder, inklusive Danmark, Storbritannien och Norge. Hon har ofta valt roller som är destruktiva eller psykotiska, vilket visar på hennes förmåga att ta sig an komplexa och krävande karaktärer. Bland hennes mer kända internationella filmer märks Annihilation och Borg, där hon spelade mot svenska och internationella stjärnor.Tuva Novotny är en mångsidig svensk skådespelerska och regissör, känd för roller i filmer som

Privatliv och Filosofi

Tuva Novotny är känd för att föredra ett privat liv borta från kändisskapets glans. Hon bor i Köpenhamn med sin familj och har uttryckt en stark fascination för filosofi, särskilt existentialismen. Hon har även varit aktiv som H.C. Andersen-ambassadör och sommarvärd i Sveriges Radio P1, vilket ger en inblick i hennes mångsidiga intressen och talanger. För mer mer information besök ##domain##.

Regidebut och Manusförfattande

I Norge har Tuva Novotny inte bara agerat framför kameran, utan även bakom den. Hennes regidebut skedde i tv-serien Dag, och hon har sedan dess fortsatt att utveckla sitt hantverk som regissör och manusförfattare. Hennes första långfilm som regissör, Blind Spot, mottogs väl och följdes upp av den svenska filmen Britt-Marie var här, som visar på hennes förmåga att omsätta litterära verk till film. Läs mer om Kelly Gale här.

Familjeliv och Relation med Alexander Skarsgård

Tuva Novotny har tidigare haft en relation med Nicolai Bjerrum, med vilken hon har två barn. Hon har nyligen blivit mamma igen, denna gång med den svenska skådespelaren Alexander Skarsgård. Deras barn föddes 2022, vilket har lagt till ännu en dimension i hennes redan händelserika liv.

En Inspirationskälla för Många

Tuva Novotnys karriär sträcker sig över flera konstformer och internationella gränser. Hon är en inspiration för många unga skådespelare och konstnärer, inte bara för hennes talang, utan också för hennes förmåga att balansera ett framgångsrikt yrkesliv med ett rikt privatliv. Oavsett om hon står på scen, framför kameran eller bakom kulisserna, fortsätter Tuva Novotny att vara en stark kraft inom den skandinaviska och internationella filmindustrin.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)