Alexander Isak

Alexander Isak är en begåvad svensk fotbollsanfallare som spelar för La Liga-klubben Real Sociedad och det svenska landslaget.

Uppväxten och de första stegen

Född i Solna, tog Alexander Isak sina första steg i fotbollsvärlden vid blott sex års ålder i AIK:s knatteverksamhet. Hans resa från ungdomsakademin till seniorlaget är en berättelse om talang, hårt arbete och en oerhörd potential.

Redan som ungdomsspelare visade Isak prov på sin målfarlighet, något som snabbt gav honom en plats i A-lagsträningen.

Alexander Isak – Sveriges Fotbollsframtid

Med en imponerande start på sin professionella karriär har Alexander Isak etablerat sig som en av de mest lovande fotbollstalangerna i Sverige. Hans teknik, spelförståelse och förmåga att hitta nätet har gjort honom till en spelare att hålla ögonen på för fotbollsfans över hela världen.

 • Karriärhöjdpunkter
  • Debut i AIK:s A-lag
  • Första målet i Allsvenskan
  • Övergång till internationell klubb
 • Personliga utmärkelser
  • Årets Nykomling i Allsvenskan
  • Skyttekung i olika turneringar
 • Internationellt spel
  • Debut i svenska landslaget
  • Mål i stora internationella matcher
Fakta Information
Födelseort Solna, Sverige
Ungdomsklubb AIK Fotboll
Seniordebut AIK, Allsvenskan
Internationell debut Svenska landslaget

Genombrottet i Allsvenskan

Isaks genombrott kom under säsongen 2016 när han som sextonåring gjorde tio mål för AIK i Allsvenskan. Hans imponerande prestationer på planen ledde till en historisk transfer till Borussia Dortmund året därpå, med en övergångssumma på 85 miljoner kronor, vilket gjorde honom till den dyraste spelaren såld från Allsvenskan vid den tiden.

Från Dortmund till Real Sociedad och Newcastle United

Efter en period i Tyskland flyttade Isak till Real Sociedad i Spanien, där han fortsatte att utvecklas som anfallare. I augusti 2022 tog hans karriär en ny vändning när han skrev på för Newcastle United för en rekordsumma på cirka 740 miljoner kronor. Detta blev inte bara Real Sociedads dyraste försäljning genom tiderna utan även Newcastles största värvning någonsin.Alexander Isak är en begåvad svensk fotbollsspelare som utmärker sig som anfallare i La Liga-klubben Real Sociedad.

Historisk som landslagets yngsta målskytt

I en landskamp mot Slovakien i januari 2017 blev Isak, vid en ålder av 17 år och 114 dagar, svenska A-landslagets yngsta målskytt genom tiderna. Denna prestation är bara en av många som visar på Isaks potential att bli en av de stora namnen i svensk fotbollshistoria.

AIK – Plattformen för framgången

Under sin tid i AIK:s ungdomsakademi var Isak en av de mest framträdande talangerna, vilket ledde till att han fick chansen att träna med A-laget. Denna möjlighet utnyttjade han till fullo och blev en nyckelspelare för klubben. Isaks tid i AIK lade grunden för hans professionella karriär och hans tidiga framgångar på fotbollsplanen.

Jämförelser med stora namn

Isaks spelstil och förmåga att göra mål har lett till jämförelser med andra stora anfallare, som Henok Goitom och till och med Zlatan Ibrahimovic. Hans teknik, storlek och målsinne har gjort honom till ett hett namn både i Sverige och internationellt. Läs artikeln om ämnet Joakim Paasikivi här.

Rekord och minnesvärda ögonblick

Isak har satt flera rekord under sin karriär, inklusive att bli AIK:s yngsta målskytt genom tiderna i en tävlingsmatch. Han har även varit en matchhjälte i flera viktiga matcher, inte minst i derbyt mot Djurgårdens IF där han gjorde två mål och visade prov på sin stora talang.

Framtiden för Alexander Isak

Med en redan imponerande karriär bakom sig och en ljus framtid framför sig, fortsätter Alexander Isak att vara en spelare att hålla ögonen på. Hans övergång till Newcastle United visar att han är redo för nya utmaningar och att fortsätta växa som fotbollsspelare på den högsta nivån. Läs mer om Arnold Schwarzenegger här.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)