Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne, känd som "The Prince of Darkness", är en legendarisk rocksångare och grundare av heavy metal-bandet Black Sabbath.

Uppväxten i Birmingham

Född som John Michael Osbourne i Aston, Birmingham, växte Ozzy Osbourne upp i en arbetarklassfamilj. Hans far Jack var verktygsmakare och hans mor Lillian arbetade med bildelar.

Ozzy var det fjärde av sex barn och kämpade med dyslexi och andra inlärningssvårigheter.

Hans skolgång präglades av svårigheter, men det var under denna tid som Ozzy fann sin passion för musik, en passion som skulle bli hans livs kall.

Ozzy Osbourne – Från Black Sabbath till Soloikon

 • Black Sabbath
  • Grundande medlem och huvudsångare
  • Genredefinierande album som Paranoid och Master of Reality
 • Solo Karriär
  • Debutalbumet Blizzard of Ozz som blev en stor framgång
  • Kända låtar som Crazy Train och Mr. Crowley
 • TV-personlighet
  • Realityserien The Osbournes som visade hans familjeliv
Fakta Information
Födelsenamn John Michael Osbourne
Födelseort Aston, Birmingham, England
Yrke Sångare, låtskrivare, TV-personlighet
Känd För Medlem i Black Sabbath, Soloartist

Grundandet av Black Sabbath

I slutet av 1967 bildade Ozzy tillsammans med Geezer Butler bandet Rare Breed, vilket blev kortlivat. De återförenades senare i Polka Tulk Blues, och efter några namnbyten, blev de till slut Black Sabbath. Bandet, som även inkluderade Tony Iommi och Bill Ward, skapade en ny musikgenre med sina tunga bluesinfluenser och dystra texter, vilket skulle komma att definiera heavy metal-genren.

Genombrott och Solokarriär

Efter att ha blivit sparkad från Black Sabbath 1979, påbörjade Ozzy Osbourne en framgångsrik solokarriär. Han släppte sitt första soloalbum, Blizzard of Ozz, 1980, vilket blev en stor framgång. Med hits som ”Crazy Train” och ”Mr. Crowley” etablerade han sig som en av rockvärldens mest karismatiska och igenkännbara figurer. Läs artikeln om ämnet Elvis Presley här.

Familjeliv och Reality-TV

Ozzy är gift med Sharon Osbourne och tillsammans har de tre barn, Aimee, Kelly och Jack. Familjen blev bredare känd genom reality-TV-serien The Osbournes, som sändes mellan 2002 och 2005. Serien gav en inblick i deras vardagsliv och bidrog till att förnya intresset för Ozzy som personlighet.

Återförening med Black Sabbath

År 2012 återförenades Ozzy Osbourne med Black Sabbath för att släppa en ny skiva och genomföra en turné. Detta markerade en betydelsefull återkomst till rötterna för Ozzy och blev en stor händelse för fans över hela världen.

Skådespel och Bokutgivning

Ozzy har även medverkat i filmen Tysta blodiga natt och har varit med i en reklamkampanj för spelet World of Warcraft. År 2010 publicerade han sin självbiografi, Jag är Ozzy, där han delar med sig av sitt färgstarka liv.Ozzy Osbourne, känd som

Olyckor och Hälsoproblem

Under årens lopp har Ozzy Osbourne haft sin beskärda del av hälsoproblem och olyckor, inklusive en nära döden-upplevelse efter en fyrhjulingsolycka 2003. Trots detta har han fortsatt att turnera och uppträda, vilket visar på hans outtröttliga engagemang för musiken.

Arvet efter Ozzy

Ozzy Osbournes inflytande på rockmusiken och kulturen kan inte överskattas. Från hans tidiga dagar med Black Sabbath till hans solokarriär och mediala framträdanden, har han blivit en ikon inom musikvärlden. Hans karriär har inspirerat otaliga musiker och fans, och han fortsätter att vara en av de mest älskade och respekterade figurerna i rockens historia. Här finns en artikel på samma tema: Bojan Djordjic.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)