Larmsystem, digitala lås och andra åtgärder som kan bidra till att göra hemmet säkrare har blivit vanligt. Ett tillägg till ett larmsystem kan vara att installera övervakningskamera för hemmet – något som kan ha flera fördelar. Det är dock bra att känna till att det även finns en del regler att förhålla sig till om man planerar att sätta upp en kamera i sitt hem – mer om båda delarna finns att läsa nedan.

Fördelar med kamerabevakning

Många företag och liknande använder sig inte helt sällan av övervakningskameror för att öka säkerheten. Övervakningskamera är dock inte bara för företag utan många privatpersoner har också låtit installera kameror i sina hem under dom senaste åren. Även här hör en ökad säkerhet till fördelarna – tillsammans med en ökad trygghet.

Har man synliga kameror, eller skyltar som visar att dom finns, är chansen till exempel stor att man avskräcker tjuvar från att begå stöld eller inbrott.

Övervakningskamera för hemmet – inne, ute eller båda?

Det kan kännas tryggt ha en övervakningskamera, eller kanske flera, i sitt hem men en viktig sak att tänka på är placeringen. Var bör kameran/kamerorna placeras för att övervakningen ska bli så effektiv som möjligt?

En del nöjer sig med en välplacerad övervakningskamera, till exempel precis innanför eller precis utan för hemmets entré. Andra har flera kameror placerade på olika ställen och var som är bäst beror till stor del på vilket behov man har.

Bor man till exempel i ett mindre hus med bara en ingång kan det räcka gott och väl med en kamera. Har man ett större hus, kanske med flera ingångar och dessutom byggnader på tomten så som garage och liknande, kan det vara en idé att ha fler.

Vilka regler finns?

Det finns fördelar med att ha en övervakningskamera – men har man en, eller funderar på att skaffa, finns även viktiga regler att följa. Man behöver inget tillstånd men däremot behöver man följa dataskyddsförordningens lagar som gäller vid kamerabevakning för privatpersoner. För att sammanfatta reglerna är det enklast att nämnda vad man inte får göra:

  • Bevaka utanför den egna tomten
  • Bevaka någon annans tomt, till exempel en grannes
  • Bevaka områden som allmänheten har tillträde till
  • Bevaka byggnader och fordon och används i yrkesverksamhet

Undviker man ovanstående punkter är det sedan bara att starta i gång kameran.