Börje Salming

Börje Salming, svensk ishockeylegend, revolutionerade backpositionen med sitt skickliga spel i NHL.

Tidiga År och Familjebakgrund

Börje Salming, född i Kiruna, var inte bara en ishockeylegend utan även en stolt bärare av sitt samiska arv. Han föddes som andra barnet till Erland och Karin Salming och växte upp under enkla förhållanden i byn Salmi.

Hans far, en gruvarbetare, gick tragiskt bort i en arbetsplatsolycka när Börje var endast fem år gammal.Det samiska ursprunget hade en betydande plats i hans liv, något som han stolt förde vidare genom sitt engagemang i Sametingets röstlängd.

Börje Salming – En Svensk Ishockeylegend

Börje Salming är vida känd som en av de bästa försvarsspelarna i ishockeyns historia. Hans karriär sträckte sig över flera decennier där han representerade både svenska lag och NHL-laget Toronto Maple Leafs. Salming var en pionjär för svenska spelare i NHL och öppnade dörren för framtida generationer av talanger från Sverige.

 • Personlig Bakgrund
  • Född i Kiruna, Sverige
  • Samiskt ursprung
  • Familjen bestod av föräldrarna Erland och Karin samt syskon
 • Ishockeykarriär
  • En av de första svenskarna i NHL
  • Lång och framgångsrik tid i Toronto Maple Leafs
  • Öppnade vägen för andra svenska spelare i Nordamerika
 • Engagemang i Sametinget
  • Stolt över sitt samiska arv
  • Aktiv i samiska frågor och rättigheter
Födelseår Uppväxtort NHL-debut Samiskt engagemang
1951 Kiruna/Salmi 1973 Medlem i Sametingets röstlängd

Uppväxten och de Första Skären på Isen

Det var i närheten av Matojärvi ishall i Kiruna som Salming först tog sina skär på isen som sexåring. Han började spela för Kiruna AIF:s pojklag och visade tidigt tecken på den talang som skulle föra honom till ishockeyns absoluta toppskikt. Utöver ishockey spelade han även handboll under sin uppväxt, vilket bidrog till hans fysiska kondition och mångsidighet som atlet.

Genombrottet i Brynäs och Landslaget

Efter att ha spelat för Kiruna AIF lockades Salming till Brynäs IF, där han snabbt blev en nyckelspelare och bidrog till att klubben vann två raka SM-guld. Hans framgångar på klubbnivå öppnade dörren till Tre Kronor, där han representerade Sverige i flertalet internationella turneringar och vann både VM-brons och VM-silver.Börje Salming blev en hockeyikon som banade väg för europeiska spelare i NHL med sin imponerande karriär i Toronto Maple Leafs.

Pionjären i NHL

År 1973 tog Salming steget över Atlanten för att spela för Toronto Maple Leafs, där han snabbt blev en av de mest respekterade backarna i NHL. Med smeknamn som ”BJ” och ”The King” blev han en ikon i Toronto och lämnade ett bestående arv i klubben med sina 16 säsonger och rekordet för flest assists.

Internationell Hyllning och Canada Cup

Under Canada Cup 1976 fick Salming en av sina mest minnesvärda ögonblick när han hyllades av den kanadensiska publiken med stående ovationer. Hans spel och representation av Sverige på isen gjorde honom till en älskad figur långt utanför sitt hemlands gränser. Läs även artikeln Max Von Sydow.

Personligt Liv och Familj

Salming var gift tre gånger och hade fyra barn. Han delade sitt liv med Margitta Wendin, Katarina Pettersson, och från 2016 fram till sin bortgång, med Pia Lindahl. Hans dotter Bianca har även hon gjort sig ett namn inom idrottsvärlden, men inom mångkamp snarare än ishockey. Här finns en liknande artikel på samma tema: Pablo Escobar.

Kampen mot ALS och Bortgången

I augusti 2022 meddelade Salming att han diagnostiserats med den fruktade sjukdomen ALS. Hans kamp mot sjukdomen var kort, och han avled i november samma år. Hans bortgång berörde många och hans begravning på Skogskyrkogården var en privat ceremoni som symboliserade slutet på en era inom svensk ishockey.

Arvet Efter Börje Salming

Börje Salming lämnade efter sig ett arv som inte bara omfattar hans statistik och rekord utan även den väg han banade för europeiska spelare i NHL. Hans betydelse för ishockeyn och det sätt på vilket han representerade Sverige och sitt samiska arv kommer att minnas och hyllas för generationer framöver.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)