Harald Mix

Harald Mix är en svensk entreprenör och riskkapitalist, känd för att investera i och utveckla nordiska tillväxtföretag.

En Framstående Karriär inom Finansvärlden

Olof Harald Mix, född den 10 maj 1960 i Kristine församling i Falun, är en namnkunnig person inom den svenska finanssektorn. Hans karriär har varit både lång och framgångsrik, med en början som sträcker sig tillbaka till 1980-talet.

Med en solid utbildningsgrund från prestigefyllda universitet har Mix byggt upp en imponerande meritlista som inkluderar grundandet av välkända företag och betydande investeringar i nordiskt näringsliv.

 • Utbildning
  • Examen från prestigefyllda universitet
 • Karriärstart
  • Början i finanssektorn under 1980-talet
 • Entreprenörskap
  • Grundande av framstående företag
 • Investeringar
  • Signifikanta bidrag till nordiskt näringsliv
Namn Födelsedatum Utbildning Karriärstart
Harald Mix 10 maj 1960 Prestigefyllda universitet 1980-talet

Utbildningsbakgrund – Från Brown till Harvard

Harald Mix har lagt en stark grund för sin karriär genom att skaffa sig en Bachelor of Science-examen från Brown University i USA. Denna kunskapsbas utökades ytterligare när han fullföljde en Master of Business Administration vid det anrika Harvard Business School. Hans akademiska meriter har utan tvekan spelat en avgörande roll i hans framgångar inom affärsvärlden.

Altor – En Kraftfull Kraft inom Riskkapital

År 2002 var Harald Mix med och grundade Altor, ett riskkapitalbolag som idag är en av de mest framträdande aktörerna inom branschen. Mix’s roll som delägare i Altor har involverat betydande investeringar och utvecklingsprojekt, vilket har bidragit till bolagets starka position på marknaden. Innan Altor, bidrog han också till att etablera Industri Kapital år 1993, vilket ytterligare cementerade hans status som en ledande figur inom svensk finans.

Styrelseuppdrag och Företagsledning

Förutom sitt arbete med Altor, är Harald Mix en aktiv styrelseledamot i en mängd företag och organisationer. Hans erfarenhet och insikter är högt värderade inom företag som Sverige-Amerika Stiftelsen, Lindorff, Dustin, Dynapac, Nobia och fotbollsklubben IF Brommapojkarna. Hans engagemang sträcker sig över en bred palett av industrier, vilket visar på hans mångsidighet och djupa förståelse för olika affärsmodeller.

Entreprenörskap inom Energi och Hållbarhet

I ett samarbete med Carl-Erik Lagercrantz grundade Harald Mix 2014 Vargas Holding, ett bolag som har varit en katalysator för innovativa och hållbara projekt. Genom Vargas har Mix varit en drivande kraft bakom grundandet av batteritillverkaren Northvolt och det ambitiösa projektet H2 Green Steel, som syftar till att skapa ett fossilfritt stålverk. Dessa initiativ speglar Mix’s övertygelse om vikten av hållbarhet och innovation inom näringslivet. Här finns en liknande artikel på samma tema: Lina Thomsgård.

Hotellverksamhet och Fastighetsinvesteringar

Utöver sitt arbete inom finans och industri, äger och driver Harald Mix tillsammans med sin fru det exklusiva hotellet Ett Hem i Lärkstaden, Stockholm. Detta boutiquehotell är bara en del av hans intressen inom fastighetssektorn. Genom sitt bolag Fastighets AB Bombicilla äger han också fastigheten Sidensvansen 7 i Lärkstaden, där han även är bosatt (2022). Dessa investeringar visar på en bredare portfölj och en passion för att skapa värde genom fysiska tillgångar.Harald Mix är en svensk företagsledare och investerare, känd för sin roll i att driva och utveckla Altor Equity Partners.

Slutsats – En Mångfacetterad Finansprofil

Harald Mix är utan tvekan en av Sveriges mest inflytelserika finansmän. Hans förmåga att se möjligheter, både inom traditionell industri och i framväxande sektorer som hållbar energi och teknik, har etablerat honom som en visionär inom sitt fält. Genom hans många styrelseuppdrag och företagsinitiativ fortsätter han att forma den svenska och internationella affärsvärlden. Harald Mix representerar den typ av ledarskap och entreprenörskap som driver ekonomisk utveckling och innovation. Denna artikel är även relevant för ämnet William Poromaa.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)