Hans Wahlgren

Hans Wahlgren är en svensk skådespelare och regissör, känd för sin medverkan i film och teater.

Från barnskådespelare till folkkär artist

Hans Wahlgren: En mångsidig profil inom svensk underhållning

Hans Carl Gustav Wahlgren har varit en del av svensk film och teater i årtionden. Född den 26 juni 1937 i Maria församling i Helsingborg, har han skapat sig en karriär som sträcker sig över många olika områden inom underhållningsbranschen. Hans karriär tog fart redan som barn då han filmdebuterade 1945 i Ragnar Falcks kortfilm ”Indianer och blekansikten”.

 • Karriärens början
  • Filmdebut i ”Indianer och blekansikten” 1945
  • Uppväxt i Helsingborg
 • Teaterengagemang
  • Medverkan i flera teateruppsättningar
  • Roller på välkända teatrar
 • Film och TV
  • Roller i svenska filmer och TV-serier
  • Medverkan i barnprogram


År Händelse
1937 Född i Maria församling, Helsingborg
1945 Filmdebut i ”Indianer och blekansikten”

Genombrottet i ”Raggare!” och revyscenen

Det var filmen ”Raggare!” från 1959 som blev hans stora genombrott. Wahlgren blev även en återkommande figur i Hagges revy i Göteborg där han under 11 säsonger bjöd på skickliga imitationer av kända personer som Jan Malmsjö och Kung Carl XVI Gustaf. Hans förmåga att fånga och underhålla publiken gjorde honom till en älskad del av den svenska revykulturen.

En karriär på Stockholms privatteatrar

Wahlgrens talang har gjort honom till en flitigt anlitad skådespelare inom komedi och fars. Han har haft roller i uppsättningar som ”Oh! Calcutta!” och ”Pippi Långstrump” på Folkan, samt ”Charleys Tant” och ”Spanska flugan” på Vasan. Sommaren 2001 kunde han ses spela mot Eva Rydberg i ”Kärlek och lavemang” på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, vilket visar på hans breda register som skådespelare. Läs även artikeln Meghan Markle.

Röstskådespelare och ikoniska roller

Förutom hans arbete på scen och framför kameran har Wahlgren även gjort sig känd som röstskådespelare. Han har gett röst åt flera karaktärer i animerade filmer och spel, däribland den ikoniska karaktären Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i datorspelen om Jönssonligan. Hans röst har blivit lika igenkänd som hans ansikte för många svenska fans.Hans Wahlgren är en svensk skådespelare och regissör, känd för sitt arbete inom teater och TV.

En del av skådespelarsläkten Wahlgren

Hans Wahlgren kommer från en familj djupt rotad i skådespelartraditioner. Han är son till skådespelarna Ivar Wahlgren och Nina Scenna och har fortsatt familjens arv genom sitt eget arbete. Gift sedan 1962 med Christina Schollin, har han tillsammans med henne fyra barn, varav tre har följt i föräldrarnas fotspår inom underhållningsbranschen. Familjen Wahlgren är idag en av Sveriges mest kända skådespelarfamiljer. Liknande artikel Jörgen Brink.

Privatliv och familjeband

I sitt privatliv har Wahlgren varit gift med Christina Schollin sedan 1962, och tillsammans har de fyra barn: Peter Wahlgren, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren och Linus Wahlgren. Familjens gemensamma intresse för scenkonst och underhållning har inte bara fört dem närmare varandra utan även gett dem en unik plats i svensk populärkultur.

En inspirationskälla för nya generationer

Hans Wahlgrens karriär och liv har varit en inspiration för många unga skådespelare och artister i Sverige. Hans mångåriga erfarenhet och framgångar på såväl teaterscenen som på filmduken och inom röstskådespeleri visar på en mångsidighet som är värd att eftersträva. Wahlgren har blivit en symbol för hårt arbete och passion inom sitt yrke.

Fortfarande aktiv inom teatern

Även om hans närvaro på film har minskat med åren, har Wahlgren fortsatt att vara en aktiv del av teaterlivet. Han har medverkat i flera uppsättningar och visar att ålder inte är något hinder för att fortsätta med det man älskar. Hans engagemang för teatern har varit konstant genom åren och han fortsätter att vara en älskad och respekterad figur på den svenska teaterscenen.

Arvet efter Hans Wahlgren

Med en karriär som sträcker sig över flera decennier har Hans Wahlgren inte bara etablerat sig som en betydande skådespelare och artist, utan även säkrat sitt arv genom sina barn och deras bidrag till svensk underhållning. Wahlgren-familjen fortsätter att påverka och berika den svenska kulturen, och Hans Wahlgren kommer att bli ihågkommen som en av de stora inom svensk teater och film.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)