Emma Green

Emma Green, svensk höjdhoppsstjärna, har inspirerat många med sina framgångar och sitt positiva sätt.

Emma Green – Sveriges Höjdhoppstjärna

Född den 8 december 1984 i Göteborg, tog Emma Green sina första steg i friidrottens värld genom klubben IF Rigor, innan hon fortsatte sin utveckling i Ullevi FK och slutligen Örgryte IS. Från en ung ålder visade hon en talang för höjdhopp, vilket skulle bli hennes specialitet och leda till en framgångsrik karriär inom friidrotten.

 • Utbildning och tidig karriär
  • Startade sin friidrottsresa i IF Rigor
  • Utvecklade sina färdigheter i Ullevi FK
  • Representerade Örgryte IS på en högre nivå
 • Specialisering
  • Höjdhopp blev hennes huvudgren
  • Visade tidigt en naturlig talang för disciplinen
 • Karriärhöjdpunkter
  • Nationella mästerskapstitlar
  • Internationella framgångar och medaljer
År Tävling Plats Resultat
2005 Europamästerskapen Göteborg Silver
2010 Europamästerskapen Barcelona Brons
2013 Världsmästerskapen Moskva 5:e plats

Genombrott och Internationell Framgång

År 2005 blev ett betydelsefullt år för Green då hon deltog i EM inomhus i Madrid och nådde en åttondeplats. Samma år tog hon silver vid U23-EM i Erfurt och brons vid VM utomhus, där hon slog sitt personliga rekord med 1,96 meter. Vid svenska mästerskapen samma år vann hon guld i både höjdhopp och längdhopp, vilket cementerade hennes ställning som en av Sveriges främsta friidrottare.

Medaljer och Personliga Rekord

Under inomhus-SM 2006 tog Green hem silver i tresteg och guld i höjdhopp. Hennes framgångar fortsatte med en imponerande femteplats vid inomhus-VM 2010 i Doha och ett silver vid EM 2010 på en personlig rekordhöjd av 2,01 meter. Dessa prestationer visade hennes konsekventa förmåga att prestera på hög nivå i internationella tävlingar.

Olympiska Spelen och Efterföljande År

Emma Green deltog i Olympiska Spelen 2008 i Peking, där hon slutligen placerade sig sjätte efter att flera konkurrenter diskvalificerats. Hon fortsatte att tävla på världsnivå och nådde sjundeplatsen vid VM i Berlin 2009. Vid OS i London 2012 tog hon sig till en åttondeplats, vilket bekräftade hennes status som en av världens bästa höjdhoppare.Emma Green, tidigare höjdhoppsstjärna, inspirerar med sin resa från idrott till framgångsrik föreläsare och författare.

Ställningstaganden och Aktivism

Under VM i Moskva 2013 gjorde Emma Green ett starkt intryck både på och utanför arenan. Hon målade sina naglar i regnbågens färger för att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen, vilket blev en del av en större rörelse bland svenska idrottare som protesterade mot inskränkta rättigheter för HBTQ-personer i Ryssland. Hennes femteplats i tävlingen och årsbästa på 1,97 meter visade att hon kunde kombinera sportsliga prestationer med sociala frågor.

Skador och Avslutad Karriär

Trots en framgångsrik karriär drabbades Emma Green av skador som påverkade hennes prestationer och möjligheter. En skadad hälsena hindrade henne från att kvalificera sig till OS i Rio 2016. Hon meddelade att EM i Belgrad 2017 skulle bli hennes sista tävling, vilket markerade slutet på en imponerande era för den svenska höjdhopparen. Läs artikeln om ämnet Shima Niavarani här.

Personligt Liv och Familj

Emma Green har inte bara gjort avtryck inom friidrotten utan också i sitt personliga liv. Hon var tidigare gift med friidrottstränaren Yannick Tregaro, men paret skildes 2014. Hon är dotter till tidigare friidrottare och har själv blivit mor, vilket har gett henne nya perspektiv utanför sportens värld. Sedan 2015 lever hon tillsammans med basketspelaren Emil Salon, och de har tillsammans två barn.

Arvet Efter Emma Green

Emma Greens karriär har lämnat ett varaktigt arv inom svensk friidrott. Hennes förmåga att nå toppresultat på de största arenorna, hennes personliga rekord och hennes mod att stå upp för vad hon tror på, har inspirerat en ny generation av idrottare. Även om hon har lämnat tävlingsarenan, kommer hennes namn att fortsätta lysa starkt i Sveriges sportshistoria. Läs mer om Karin Af Klintberg här.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)