Petter Stordalen

Petter Stordalen är en norsk miljardär känd för sin hotellimperium Nordic Choice Hotels och sitt engagemang i miljöfrågor.

Från Jordgubbsförsäljare till Hotellmagnat

Petter Stordalen: Norska Hotellkungen och Filantropen

Petter Anker Stordalen, född den 29 november 1962, är en namnkunnig norsk investerare, hotellmagnat, fastighetsutvecklare och filantrop. Med en förmögenhet som uppgår till ungefär 12–13 miljarder SEK, är han en av Norges mest framgångsrika affärsmän. Hans företagsimperium, Strawberry, äger omkring 200 hotell och har cirka 17 000 anställda. Stordalens resa från att sälja jordgubbar i sin ungdom till att bygga upp en hotellkedja är en berättelse om entreprenörskap och hårt arbete.

Viktiga Aspekter av Petter Stordalens Karriär

 • Entreprenörskap
  • Startade sin karriär med att sälja jordgubbar som ung.
  • Utvecklade sin affärssinne och grundade företagsimperium.
 • Hotellimperium
  • Äger omkring 200 hotell genom företaget Strawberry.
  • Har expanderat verksamheten internationellt.
 • Filantropi
  • Engagerar sig i olika sociala och miljömässiga frågor.
  • Har startat flera välgörenhetsorganisationer.

Fakta om Petter Stordalen

Född 29 november 1962
Nationalitet Norsk
Förmögenhet Ca 12-13 miljarder SEK
Företag Strawberry
Antal Hotell ~200
Anställda Ca 17 000

Barndom och Unga År

Född i Porsgrunn i Telemark fylke, Norge, är Petter Stordalen son till livsmedelshandlaren Knut Anker Stordalen. Hans affärssinne visade sig tidigt när han började arbeta i sin fars butik och som tolvåring sålde jordgubbar på marknaden. Hans försäljningsfärdigheter ledde till att han korades till ”Norges bästa jordgubbsförsäljare” av den lokala tidningen. Efter gymnasiet tog han ett år på Kjøpmannsinstituttet innan han fortsatte sina studier på Markedshøyskolen.

Den Första Stora Affären

Vid 24 års ålder blev Stordalen chef för City Syd i Trondheim, då Norges största köpcentrum. Han visade snabbt sin förmåga att driva lönsam verksamhet och gick vidare till rollen som fastighetsdirektör hos Atle Brynestads företag Made in. Där var han ansvarig för att ombilda och återlansera flera köpcentra och klädmärket Bik Bok.

Genombrottet med Steen & Ström

Som 29-åring började Stordalen arbeta för Realkreditts fastighetsbolag, där han tillsammans med investerare köpte varuhuset Steen & Ström i Oslo. Detta blev startskottet för en rad framgångsrika fastighetsaffärer och lade grunden för hans framtida imperium, Steen & Ström Invest, som snabbt blev landets största ägare av kommersiella fastigheter.

Grundandet av Nordic Choice Hotels

Efter att ha lämnat Steen & Ström Invest, slog sig Stordalen ihop med investeraren Christen Sveaas och förvärvade 68 procent av aktierna i Choice Hotels Scandinavia. Under de följande åren växte hotellkedjan exponentiellt, och Stordalen blev en tongivande figur i den skandinaviska hotellbranschen. Genom strategiska förvärv och expansioner blev han så småningom ensam ägare och kunde fortsätta att utveckla sitt hotellimperium.

Expansion och Filantropi

Stordalens framgångar har inte bara varit begränsade till hotellbranschen. Han har även gjort sig känd som en filantrop, med stora donationer till olika välgörenhetsorganisationer och miljöinitiativ. Hans engagemang i hållbar utveckling och samhällsansvar är en viktig del av hans affärsfilosofi och har vunnit honom både respekt och erkännande. Här finns en liknande artikel på samma tema: Lilla Hjärtat.

Personligt Liv och Offentlig Image

Utanför affärsvärlden är Stordalen känd för sin färgstarka personlighet och sitt offentliga engagemang. Han har ofta synlighet i media och är känd för sina extravaganta fester och lanseringsevenemang. Trots detta är han också respekterad för sin öppenhet om personliga utmaningar, inklusive hans och hustrun Gunhild Stordalens kamp mot hennes sjukdom. Läs även artikeln Fröken Snusk.

Nordic Choice Hotels Idag

Idag är Nordic Choice Hotels en av de ledande hotellkedjorna i Skandinavien, med en portfölj som sträcker sig över flera länder och inkluderar några av regionens mest prestigefyllda hotell. Stordalens vision om att skapa en hotellkedja som erbjuder kvalitet och unika upplevelser har realiserats, och hans inflytande inom turism och gästfrihet är odiskutabelt.

Framtiden för Stordalens Imperium

Med en ständig blick framåt fortsätter Petter Stordalen att utveckla sitt företag och leta efter nya möjligheter. Hans förmåga att anpassa sig till föränderliga marknadsförhållanden och sitt engagemang för innovation garanterar att Strawberry och Nordic Choice Hotels kommer att vara viktiga aktörer på marknaden för många år framöver.Petter Stordalen, en norsk affärsman, är känd för sin dynamiska ledning av hotellimperiet Nordic Choice Hotels.

Eva-Marie Sundberg
Senaste inläggen av Eva-Marie Sundberg (se alla)