Geert Wilders – Kontroversiell Politiker och Kritiker av Islam
Geert Wilders, född den 6 september 1963 i Venlo, är en nederländsk politiker känd för sina högerextrema åsikter. Sedan 1998 har han varit ledamot i det nederländska parlamentet, inledningsvis för det liberala Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD), men sedan 2006 för det av honom grundade Frihetspartiet (PVV), där han även tjänar som partiledare.
Wilders har gjort sig mest känd för sin skarpa kritik mot islamism och religionen islam, och han har argumenterat för att Koranen, som han anser uppmanar till våld, borde förbjudas.
- Politisk karriär
- Medlem av det nederländska parlamentet sedan 1998
- Tidigare medlem i Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD)
- Grundare och partiledare för Frihetspartiet (PVV) sedan 2006
- Grundandet av Frihetspartiet (PVV)
- Partiet grundades som en reaktion på vad Wilders såg som brister i den nederländska politiken
- Fokuserar på frågor relaterade till nationell identitet, islamkritik och invandringspolitik
Födelsedatum | Politisk tillhörighet | Parti | År i aktiv politik |
---|---|---|---|
6 september 1963 | Högerextrem | Frihetspartiet (PVV) | 1998 – nuvarande |
Avhopp från VVD och bildandet av Wilders-gruppen
Wilders valdes 1998 in i parlamentets andra kammare för VVD. I juli 2004, tillsammans med Gert-Jan Oplaat, publicerade han pamfletten ”RECHT(S) op je doel af” – en plan för en mer konservativ rättspolitik. Planen inkluderade krav på strängare straff och utvisning av radikala imamer. Det var särskilt hans partis ovilja att motsätta sig Turkiets EU-medlemskap som ledde till att Wilders lämnade VVD och bildade sin egen parlamentsgrupp, Wilders-gruppen (Groep Wilders), i september 2004.
Nej-kampanjen mot EU-konstitutionen
År 2005 var Wilders en av de drivande krafterna i nej-kampanjen mot den nya EU-konstitutionen i Nederländerna. Kampanjen var framgångsrik och en majoritet av de nederländska väljarna, 61,6 procent, röstade ned förslaget i juni samma år.
Stöd för yttrandefriheten och Muhammedbilderna
I februari 2006 grundade Wilders Frihetspartiet tillsammans med Bart Jan Spruyt. Samma månad publicerade han de kontroversiella Muhammedbilderna från Jyllands-Posten på sin webbplats som ett uttryck för stöd för yttrandefriheten. Wilders hävdade att han mottog över 40 mordhot inom två dagar efter publiceringen. Efter valet samma år blev PVV det tredje största oppositionspartiet i landet.
Förslaget om förbud mot Koranen
Den 8 augusti 2007 publicerade Wilders en insändare i De Volkskrant där han föreslog att Koranen bör förbjudas i Nederländerna, likt Adolf Hitlers Mein Kampf. Han beskrev den heliga skriften som fascistisk och menade att den uppmuntrar till hat och mord, vilket enligt honom inte bör ha en plats inom den nederländska rättsordningen. Läs även artikeln Gustav Vasa.
Kontroversen kring inreseförbudet till Storbritannien
Under 2008 blev Wilders inbjuden till det brittiska överhuset för att visa sin film Fitna, men efter hot om muslimska massdemonstrationer drogs inbjudan tillbaka. Efter ytterligare en inbjudan utfärdade det brittiska inrikesministeriet ett inreseförbud. Wilders greps och deporterades från Storbritannien i januari 2009, men han överklagade beslutet och vann. Han kunde sedan besöka Storbritannien i oktober 2009 och igen i mars 2010 för att visa filmen för överhusets ledamöter. Liknande artikel Claes Malmberg.
Filmen Fitna och dess mottagande
Wilders kortfilm Fitna, som släpptes i mars 2008, har skapat stor polarisering. Filmen, som kritiskt granskar Koranen, har mottagits positivt av vissa och starkt negativt av andra. Den nederländska regeringen och EU har uttryckt oro över den potentiella oron filmen kan orsaka.
Related posts:
- Vann spa hotell & konferens - 10 september, 2024
- Nadden hotell och konferens - 10 september, 2024
- Konferens i Norrköping - 10 september, 2024